Krem warzywny

3.5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Ta zupa powstała zupełnie przypadkowo, bo miały być placki ziemniaczane. Miałam kawałek dyni i cukinii w lodówce oraz inne resztki warzyw, wrzuciłam więc do gara i wyszła super zupa krem. Podałam ją z grzankami ziołowymi i pestkami dyni. Szybko, smacznie i nic się nie marnuje. Na taką kapryśną pogodę jak znalazł.

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 500 g dyni hokkaido
    250 g cukinii
    10 cm pora
    1 mały ząbek czosnku
    1 duża marchewka
    1 garść świeżego szpinaku
    1 duży ziemniak
    1 szk wody
    1 łyżka masła
    do smaku:
    sól
    papryka słodka
    pieprz
    2 łyżki pasty do dań z patelni z suszonymi pomidorami i octem balsamicznym
Wystaw ocenę:

3.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Zupa krem

Krem warzywny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z dyni i cukinii usunąć gniazda nasienne i obrać razem z innymi warzywami wymagającymi obrania. Opłukać i pokroić na kawałki. W garnku roztopić masło i wrzucić pokrojone składniki, smażyć kilka minut. Potem wlać wodę, dodać przyprawy i dusić wszystko pod przykryciem do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie zblendować wszystko na gładki krem (można przetrzeć przez sito, ale ja tego nie robię) i w razie potrzeby jeszcze doprawić. Zupę nalać do miseczek i posypać grzankami i pestkami dyni. Udekorować natką, smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Cukinia Marchewka Por

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować