ciasteczka gęsie łapki

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Gęsie łapki to pyszne, kruche ciasteczka serowe. Wystarczy kilka składników, by je upiec. Znakomicie sprawdzą się na pikniku, a ze względu na łatwość przygotowania doskonale nadają się do pieczenia wspólnie z dziećmi.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 250 g masła
    250 g delikatnego twarożku
    3 szklanki mąki
    2 żółtka

    cukier do obtaczania
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Ciasteczka gęsie łapki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesianą mąkę posiekałam z zimnym masłem, dodałam twarożek, jajko i szybko wyrobiłam ciasto, które następnie chłodziłam w lodówce przez godzinę.
    Po tym czasie ciasto rozwałkowałam na grubość 2-3 mm i dużą szklanką wycięłam kółka o średnicy około 8 cm. Każde kółko obtoczyłam z dwóch stron w cukrze (część w zwykłym, część w grubym) i złożyłam na pół i jeszcze raz na pół, dociskając na środku, żeby się nie rozpadło.
    Ciasteczka ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
    Z powyższej porcji wyszło 45 ciasteczek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować