carpaccio z buraka

3.33 (3 ocen)

  • 20 min
  • Dla 8 osób

Znakomita przystawka. Zaskakująco smaczne połączenie pieczonego buraka z zieloną sałatą, prażonym słonecznikiem i serem feta. To danie z pewnością jeszcze nie raz zagości na naszym stole.

  • 20 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 1 kg buraków
    2-3 garście rukoli lub roszponki
    1/2 kostki sera typu feta
    2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
    4 łyżki uprażonych ziaren słonecznika
    2 łyżki oleju
    2 łyżki octu balsamicznego (ewentualnie soku z cytryny)
    szczypta soli i pieprzu
    2 łyżeczki płynnego miodu
Wystaw ocenę:

3.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przystawki Carpaccio

Carpaccio z buraka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki myję, układam na blaszce i piekę przez godzinę w temperaturze 180 stopni (czas jest orientacyjny, zawsze sprawdzam widelcem, czy już są miękkie). Upieczone buraki pozostawiam do ostygnięcia, następnie obieram, kroję w bardzo cienkie plasterki i układam jeden obok drugiego na półmisku. Na burakach rozkładam liście sałaty i ser pokrojony w grubą kostkę. Posypuję posiekanymi orzechami i podprażonym na suchej patelni słonecznikiem. Ocet balsamiczny, olej, sól, pieprz i miód łączę energicznie. Powstałym sosem polewam carpaccio.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować