Znakomita przystawka. Zaskakująco smaczne połączenie pieczonego buraka z zieloną sałatą, prażonym słonecznikiem i serem feta. To danie z pewnością jeszcze nie raz zagości na naszym stole.
20 min
Dla 8 osób
Składniki:
1 kg buraków
2-3 garście rukoli lub roszponki
1/2 kostki sera typu feta
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
4 łyżki uprażonych ziaren słonecznika
2 łyżki oleju
2 łyżki octu balsamicznego (ewentualnie soku z cytryny)
szczypta soli i pieprzu
2 łyżeczki płynnego miodu
Carpaccio z buraka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki myję, układam na blaszce i piekę przez godzinę w temperaturze 180 stopni (czas jest orientacyjny, zawsze sprawdzam widelcem, czy już są miękkie). Upieczone buraki pozostawiam do ostygnięcia, następnie obieram, kroję w bardzo cienkie plasterki i układam jeden obok drugiego na półmisku. Na burakach rozkładam liście sałaty i ser pokrojony w grubą kostkę. Posypuję posiekanymi orzechami i podprażonym na suchej patelni słonecznikiem. Ocet balsamiczny, olej, sól, pieprz i miód łączę energicznie. Powstałym sosem polewam carpaccio.
Komentarze