Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem i brokułami

3.69 (26 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób

Zapiekanki z mięsem mielonym to dania treściwe i szybkie w przygotowaniu. Na dodatek smaczne i w moim domu bardzo lubiane. Mięso mielone zapiekane z ziemniakami i brokułami to pomysłowa propozycja na obiad lub kolację. Do mięsa można dodać brokuły świeże lub mrożone. Kremowy sos serowy, apetycznie przyrumieniony, jest doskonałym zwieńczeniem tego dania.

  • 60 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 1/2 kg mielonego mięsa
    1/2 kg brokułów
    70 dag ziemniaków
    sól, pieprz
    3 jajka
    250 ml gęstej śmietany
    30 dag żółtego sera
Wystaw ocenę:

3.69 (26 ocen)

Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem i brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieram i całe gotuję w osolonej wodzie około 25 minut. Po wystudzeniu kroję w plastry. Brokuły podzielone na różyczki wrzucam na osolony wrzątek i gotuję około 5 minut. Po ugotowaniu przelewam je na sitku zimną wodą, by pozostały jędrne. Mięso podsmażam na niewielkiej ilości oleju, doprawiam solą i pieprzem. Jajka i śmietanę łączę energicznie trzepaczką lub widelcem, doprawiam solą i pieprzem, dodaję żółty ser starty na grubych oczkach.
    W naczyniu żaroodpornym układam pokrojone w plastry ziemniaki, podsmażone mięso i kawałki brokuła. Całość zalewam sosem śmietanowo serowym. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekam około pół godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować