Śledzie gajowego

4.4 (5 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób

Aromatyczne śledzie z cebulką i suszonymi podgrzybkami to świetny pomysł - razem smakują znakomicie. Pyszny śledzik, nie tylko na wigilijny stół.

  • 30 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 4 filety śledziowe a'la matias
    1 duża cebula
    40 g suszonych podgrzybków
    1 szklanka wody
    2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
    4 łyżki oleju
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.4 (5 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Śledzie gajowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby zalewam szklanką wrzątku, przykrywam i odstawiam na noc. Po tym czasie grzyby wyjmuję z wody, lekko odsączam i kroję w paseczki (wodę zostawiam).
    Śledzie moczę w zimnej wodzie, raz na godzinę wymieniając ją na świeżą. Czas moczenia uzależniam od smaku śledzi - im bardziej słone, tym dłużej muszą się moczyć. Kiedy smak jest już dla mnie odpowiedni osuszam filety papierowym ręcznikiem i kroję na kawałki.
    Cebulę kroję w piórka i przesmażam na oleju - krótko, żeby się tylko zeszkliła. Dodaję pokrojone grzyby, doprawiam pieprzem i odrobiną soli. Zalewam wodą pozostałą z moczenia grzybów i duszę do czasu, aż niemal cała odparuje. Odstawiam do ostygnięcia.
    Kawałki śledzi łączę z grzybami, dodaję posiekane orzechy. Całość wstawiam do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Śledzie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia Szybka kuchnia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować