Śledzie gajowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby zalewam szklanką wrzątku, przykrywam i odstawiam na noc. Po tym czasie grzyby wyjmuję z wody, lekko odsączam i kroję w paseczki (wodę zostawiam).
Śledzie moczę w zimnej wodzie, raz na godzinę wymieniając ją na świeżą. Czas moczenia uzależniam od smaku śledzi - im bardziej słone, tym dłużej muszą się moczyć. Kiedy smak jest już dla mnie odpowiedni osuszam filety papierowym ręcznikiem i kroję na kawałki.
Cebulę kroję w piórka i przesmażam na oleju - krótko, żeby się tylko zeszkliła. Dodaję pokrojone grzyby, doprawiam pieprzem i odrobiną soli. Zalewam wodą pozostałą z moczenia grzybów i duszę do czasu, aż niemal cała odparuje. Odstawiam do ostygnięcia.
Kawałki śledzi łączę z grzybami, dodaję posiekane orzechy. Całość wstawiam do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Komentarze