Racuchy drożdżowe z jabłkami

5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób

Smażone racuszki drożdżowe z dodatkiem pachnących jabłek to idealne śniadanie. Lubimy takie, zwłaszcza w weekend, gdy nie trzeba się spieszyć. Tym razem przygotowałam racuchy w zdrowszej wersji i całkowicie zrezygnowałam z tłuszczu do smażenia. Placuszki wyszły idealne, delikatne, puszyste i równomiernie zarumienione z każdej strony.

  • 60 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 5 dag świeżych drożdży
    3 łyżki cukru
    1 1/2 szklanki ciepłego mleka
    3 szklanki mąki
    3 jajka
    6 łyżek oleju
    2 duże jabłka
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Racuchy Placki z jabłkami

Racuchy drożdżowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, 1/2 szklanki ciepłego (nie gorącego!) mleka oraz 1 łyżki cukru przygotowuję zaczyn - mieszam wszystko w garnuszku i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15-20 minut.
    Do miski wsypuję mąkę, pozostały cukier, wbijam jajka, wlewam mleko, olej oraz wyrośnięty zaczyn. Ciasto wyrabiam mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do momentu, gdy wszystkie składniki dobrze się połączą, a na cieście pojawiają się pęcherzyki powietrza. Ciasto odstawiam na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Jabłka obieram ze skórki i kroję w drobną kostkę, tuż przed smażeniem dodaję do ciasta i delikatnie mieszam.
    Rozgrzewam patelnię, na gorącą wykładam porcje ciasta. Racuszki smażę na małym ogniu, do zrumienienia z dwóch stron. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować