śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 6 osób

Śledzie pojawiają się na moim stole raczej na wyjątkowe okazje ale na Wigilię z pewnością nie mogłoby ich zabraknąć. Dziś proponuję Wam prosty przepis na śledzie w oleju z dodatkiem żurawiny i czerwonej cebuli. Może okażą się rarytasem na świątecznym stole?

  • 10 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 4-5 filetów śledziowych typu matias
    5-6 łyżek suszonej żurawiny
    1 duża czerwona cebula
    olej rzepakowy
    2-3 łyżeczki octu winnego białego
    świeżo zmielony kolorowy pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatka śledziowa Przekąski

Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie moczę w zimnej wodzie, raz na godzinę wymieniając ją na świeżą. Czas moczenia uzależniam od smaku śledzi - im bardziej słone, tym dłużej muszą się moczyć. Kiedy smak jest już dla mnie odpowiedni osuszam filety papierowym ręcznikiem i kroję na kawałki. Skrapiam octem winnym i na chwilę odstawiam. W tym czasie kroję cebulę w piórka.
    W słoiku układam warstwami cebulę, żurawinę i śledzie, które posypuję świeżo zmielonym pieprzem. Czynność tę powtarzam aż do wyczerpania składników. Całość zalewam olejem tak, by przykrył ostatnią warstwę. Zamykam słoik i wstawiam do lodówki na co najmniej 24 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Matias Czerwona cebula Suszona żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować