tradycyjny bigos

5 (1 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 10 osób

Bigos gotuję raz w roku, zazwyczaj w listopadzie. Dużą porcję, żeby starczyło na długo. Dobry bigos wymaga czasu i cierpliwości, nie da się go ugotować w jeden dzień. Zanim mój tegoroczny osiągnął pożądany aromat gotowałam go niemal tydzień ale efekt wart jest poświęconego czasu.

  • 1 godz.
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 1 1/2 kg białej kapusty
    1 1/2 kg kapusty kiszonej
    1 kg łopatki
    1/2 kg karkówki
    1/2 kg żeberek
    3 liście laurowe
    10 owoców ziela angielskiego
    5 jagód jałowca
    sól, pieprz
    20 g suszonych grzybów
    2 łyżki powideł
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Bigos

Tradycyjny bigos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiszoną kapustę włożyłam do garnka, podlałam niewielką ilością wody i dusiłam do miękkości. Ponieważ nie była zbyt kwaśna nie odciskałam nadmiaru soku ani jej nie płukałam. Dla aromatu dodałam skóry z wędzonego boczku (odcinam je i zamrażam, wykorzystuję do bigosu, fasolki po bretońsku czy grochówki).
    Białą kapustę poszatkowałam, włożyłam do drugiego garnka, lekko osoliłam, podlałam odrobiną wody i dusiłam. W tym czasie umyłam mięso, łopatkę i karkówkę pokroiłam w kostkę, żeberko zostawiłam w całości. Mięso dołożyłam (bez podsmażania) do kapusty i dusiłam wszystko do miękkości.
    Następnego dnia połączyłam obie kapusty (wcześniej obrałam żeberko z kości), dodałam wszystkie przyprawy oraz grzyby (bez namaczania, tylko lekko pokruszone) i gotowałam prawie dwie godziny. Po tym czasie przykryłam bigos i wystawiłam na balkon (żałując tylko, że nie było mrozu). Kolejny dzień - to znów odgrzewanie i gotowanie bigosu co najmniej dwie godziny. Proces ten powtarzałam od wtorku do soboty. Uwierzcie, bigos naprawdę wymaga czasu i cierpliwości. Dziś przełożyłam bigos do pojemników i zamroziłam.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Kapusta biała Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować