Racuchy drożdżowe

4 (5 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Przepis na tradycyjne drożdżowe racuszki - mięciutkie i delikatne w środku, otoczone pyszną chrupiącą skórką. Bliżej im do pączków niż do placuszków. Przepis jest prosty, a wykonanie mało wymagające. Nie trzeba martwić się o kształt racuszków, ciasto nakłada się łyżką na gorący tłuszcz, a im więcej mają "rogów" tym lepiej, bo to najlepsza, najbardziej chrupiąca część racucha. Z podanej porcji wychodzi 30 - 35 racuchów, więc warto zaprosić gości.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 5 dag świeżych drożdży
    2 łyżki cukru
    1 1/2 szklanki ciepłego mleka
    3 szklanki mąki
    1 jajko
    6 łyżek oleju
    2 łyżki spirytusu lub wódki
    1 litr oleju do smażenia
Wystaw ocenę:

4 (5 ocen)

Zobacz również:

Bułeczki drożdżowe Racuchy

Racuchy drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, 1/2 szklanki ciepłego (nie gorącego!) mleka oraz 1 łyżki cukru przygotowuję zaczyn - mieszam wszystko w garnku i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15-20 minut.
    Do miski wsypuję mąkę, pozostały cukier, wbijam jajko, wlewam mleko, olej oraz wyrośnięty zaczyn i spirytus. Ciasto wyrabiam mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do momentu, gdy wszystkie składniki dobrze się połączą, a na cieście pojawiają się pęcherzyki powietrza. Ciasto odstawiam na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Na patelni rozgrzewam tłuszcz - nie może być zbyt gorący, bo racuchy przypalą się z zewnątrz, a w środku pozostaną surowe.
    Łyżkę maczam w gorącym oleju (zapobiega przyklejaniu się ciasta) i nakładam porcję na rozgrzany olej. Smażę z dwóch stron na średnim ogniu na złoty kolor. Racuchy osączam z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Posypuję cukrem pudrem. Najlepiej smakują ciepłe :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Mleko Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować