• 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Ostatnio nie szaleję z przygotowywaniem przetworów na zimę, ale przyznaję, że lubię mieć w piwnicy choć trochę, zwłaszcza z owoców. Ze względów praktycznych najczęściej robię dżemy w małych słoiczkach, zawsze z dodatkiem pektyny, bo wtedy mam pewność, że nic się nie zepsuje. Dziś - dżem morelowy.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1 kg moreli bez pestek
    1/2 kg cukru
    1 opakowanie żelfixu 2:1
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dżemy Dżem morelowy

Dżem morelowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Morele kroję na mniejsze kawałki, mieszam z żelfixem w szerokim garnku. Gotuję około 10 minut. Następnie dodaję cukier, mieszam dokładnie i gotuję jeszcze 5 minut. Zestawiam z ognia i mieszam do zniknięcia piany, następnie przekładam dżem do wyparzonych i suchych słoiczków, zakręcam i odstawiam do ostygnięcia. Gotowy dżem przechowuję w piwnicy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Morele

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować