sernik złota rosa

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Przepyszny sernik na tradycyjnym kruchym spodzie, kremowy i delikatny, z grubą warstwą bezowej pianki i złotymi kropelkami "rosy", które tworzą się już po upieczeniu ciasta. Sernik złota rosa to klasyka wśród serników, z pewnością jeden z moich ulubionych. Jest łatwy i szybki w przygotowaniu, zawsze się udaje i nie opada.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szklanki cukru
    cukier waniliowy
    250 g masła
    3 żółtka

    600 g zmielonego twarogu
    3 jajka
    1 szklanka cukru
    cukier waniliowy
    1/2 szklanki oleju
    2 szklanki mleka
    sok z 1 cytryny
    2 suche budynie waniliowe

    3 białka
    1/2 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Sernik z rosą

Sernik złota rosa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicy łączę mąkę, proszek do pieczenia, cukier, wanilię, masło oraz żółtka. Zagniatam i wyrabiam na gładkie ciasto. Ciastem wylepiam dno i brzegi (!) blaszki o wymiarach 26 x 21 cm.
    Wszystkie składniki masy serowej miksuję do połączenia składników, na jednolitą, gładką masę, którą delikatnie wylewam na kruchy spód (masa jest bardzo rzadka) i wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę w temperaturze 180 stopni 45-50 minut.
    Tuż przed końcem pieczenia ubijam białka z cukrem na sztywną, gęstą pianę. Ostrożnie wykładam ją na sernik, wyrównuję powierzchnię, zmniejszam temperaturę do 150 stopni i piekę jeszcze maksymalnie 10 minut. Gotowy sernik od razu wyjmuję z piekarnika i odstawiam do wystudzenia. Po godzinie powinien być już pokryty złotymi kropelkami rosy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować