Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Wspaniałe drożdżówki upieczone według sprawdzonego przepisu, prawdziwy hit lata. Piekę je z różnymi owocami, lubimy te ze śliwkami, smakowały nam też z truskawkami czy czarną porzeczką. Tym razem - drożdżówki z rabarbarem.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • składniki na ciasto:
    2 1/4 szklanki mąki
    1/2 szklanki letniego mleka
    3 czubate łyżki cukru
    1 jajko
    1 żółtko
    szczypta soli
    50 g masła roztopionego
    12 g świeżych drożdży

    składniki na kruszonkę:
    50 g masła roztopionego
    5 łyżek cukru
    1/2 szklanki mąki

    dodatkowo:
    ok. 400 g rabarbaru
    3 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułeczki drożdżowe

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowuję zaczyn z drożdży, 3 łyżek mleka i 1 łyżeczki cukru. odstawiam w ciepłe miejsce, aż drożdże "ruszą". Mąkę, cukier, sól, mleko, jajka i wyrośnięte drożdże umieszczam w misce i wyrabiam ręką, pod koniec dodając roztopione masło. Wyrabiam ciasto tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne. Zostawiam je w misce, przykrywam bawełnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - musi podwoić swoją objętość, co zwykle trwa od 1 do 2 godzin. W czasie, gdy ciasto rośnie, przygotowuję nadzienie (rabarbar myję i kroję w 1-2 cm kawałki, następnie mieszam z cukrem, by puścił sok) oraz kruszonkę (do roztopionego i ostudzonego masła dodaję cukier i mąkę, mieszam łyżką).
    Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagniatam i dzielę na 12 równych części. Formuję okrągłe bułeczki, układam na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) w sporych odległościach od siebie. Przykrywam ściereczką i pozostawiam w cieple na 30 minut lub dłużej, do podwojenia objętości.
    Gdy bułeczki podwoją objętość, dnem szklanki robię w każdej wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, praktycznie do samej blaszki, następnie we wgłębienie wkładam osączony z soku rabarbar i posypuję kruszonką. Piekę 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować