babka serowa

3.67 (3 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby

Pyszna i łatwa do wykonania babka o smaku cytrynowym, wilgotna dzięki zawartości twarogu. Smak białego sera nie jest wyczuwalny, a cytryna nadaje babce dodatkowego aromatu. Doskonała, jeśli nie przepadacie za suchymi babkami.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 250 g twarogu półtłustego
    3 jajka
    150 g masła
    200 g cukru
    cukier waniliowy
    300 g mąki
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    skórka otarta z 1/2 cytryny
    sok wyciśnięty z 1/2 cytryny

    1 łyżeczka masła i 3-4 łyżki bułki tartej do wysmarowania formy
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

3.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto ucierane Babki

Babka serowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    Miękkie masło ucieram i stopniowo wsypuję cukier i cukier waniliowy. Miksuję do uzyskania puszystej masy, następnie dodaję rozdrobniony widelcem twaróg. Cały czas ucierając, dodaję do masy po jednym całym jajku, a potem sok i skórkę z cytryny. Następnie wsypuję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i całość miksuję na najniższych obrotach tylko do połączenia wszystkich składników.
    Ciasto przelewamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piekę babkę około 60 minut (do suchego patyczka).
    Jeszcze ciepłą wyjmuję z foremki, a po ostudzeniu dekoruję cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować