Nie ma nic lepszego jak taki tort bezowy przełożony kremem toffi z dodatkiem chrupiących bakalii! Taka beza jest obłędna w smaku i nie kończy się na 1 kawałku.
2 godz. 30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki:
6 białek w temperaturze pokojowej
300 gramów cukru drobnego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej .
Krem:
250g mascarpone
500 ml śmietanki 30-36%
1 puszka kajmaku
Bakalie 0,5kg: różne orzechy, rodzynki,migdały, suszone daktyle, morele itp.
Beza bakaliowy" dakłas "dacquoise - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka muszą mieć temperaturę pokojową. Ubij białka na sztywną pianę , stopniowo dodawaj po łyżce cukier, miksując na gładką błyszcząca masę.
2.Na koniec dodaj sok z połowy cytryny i mąkę ziemniaczaną.
3.Wszystkie bakalie siekamy na mniejsze kawałki,ale nie za drobno. Podziel bakalie na 3 części (do bezy, do kremu i do dekoracji).
4.Jedną część bakalii dodajemy do bezy i mieszamy łyżką .
5.Dwie blachy z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na papierze narysuj koło przykładając np. duży talerz lub formę od tortu o wymiarze ok 22cm. Polecam narożniki papieru podkleić odrobiną bezy ,aby papier się nie przesuwał.
Przygotowaną masę bezową dzielimy na 2 części wykładamy na blachy nadając jej okrągły i płaski kształt .
6.Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 st C, i od razu po włożeniu blachy zmniejszamy temperaturę do 100º i pieczemy 1,5 , lub ok 2 godzin (musimy wyczuć nasz piekarnik). Można w między czasie zamienić poziomy blach,aby dolna była u góry,a górna na dole.
Po tym czasie bezę studzimy w wyłączonym piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach.
7.Zimną śmietankę ubij na sztywno. Osobno w misce zmiksuj mascarpone z masą kajmakową i dopiero dodawaj partiami ubitą śmietanę delikatnie miksując na niskich obrotach miksera. Na koniec do masy dodaj drugą część bakalii.
8.Blaty bezowe ułóż już na podstawie,której będzie deser serwowany. Na blat wyłóż połowę masy kremowej, przykryj drugim latem i ponownie wyłóż krem. Na koniec wierzch udekoruj pozostałymi bakaliami. Gotowy tort bezowy włóż na godzinkę do lodówki. Tort przekładamy nie wcześniej niż 2 godziny przed podaniem,bo beza lubi namiękać.
Komentarze