Beza bakaliowy" Dakłas "Dacquoise

5 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Nie ma nic lepszego jak taki tort bezowy przełożony kremem toffi z dodatkiem chrupiących bakalii! Taka beza jest obłędna w smaku i nie kończy się na 1 kawałku.

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    6 białek w temperaturze pokojowej
    300 gramów cukru drobnego
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej .

    Krem:
    250g mascarpone
    500 ml śmietanki 30-36%
    1 puszka kajmaku
    Bakalie 0,5kg: różne orzechy, rodzynki,migdały, suszone daktyle, morele itp.
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Beza bakaliowy" dakłas "dacquoise - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • beza 1. Białka muszą mieć temperaturę pokojową. Ubij białka na sztywną pianę , stopniowo dodawaj po łyżce cukier, miksując na gładką błyszcząca masę.
  • beza 2. Na koniec dodaj sok z połowy cytryny i mąkę ziemniaczaną.
  • bakalie 3. Wszystkie bakalie siekamy na mniejsze kawałki,ale nie za drobno. Podziel bakalie na 3 części (do bezy, do kremu i do dekoracji).
  • Dacquoise 4. Jedną część bakalii dodajemy do bezy i mieszamy łyżką .
  • beza 5. Dwie blachy z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na papierze narysuj koło przykładając np. duży talerz lub formę od tortu o wymiarze ok 22cm. Polecam narożniki papieru podkleić odrobiną bezy ,aby papier się nie przesuwał.
    Przygotowaną masę bezową dzielimy na 2 części wykładamy na blachy nadając jej okrągły i płaski kształt .
  • beza 6. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 st C, i od razu po włożeniu blachy zmniejszamy temperaturę do 100º i pieczemy 1,5 , lub ok 2 godzin (musimy wyczuć nasz piekarnik). Można w między czasie zamienić poziomy blach,aby dolna była u góry,a górna na dole.
    Po tym czasie bezę studzimy w wyłączonym piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach.
  • masa 7. Zimną śmietankę ubij na sztywno. Osobno w misce zmiksuj mascarpone z masą kajmakową i dopiero dodawaj partiami ubitą śmietanę delikatnie miksując na niskich obrotach miksera. Na koniec do masy dodaj drugą część bakalii.
  • beza 8. Blaty bezowe ułóż już na podstawie,której będzie deser serwowany. Na blat wyłóż połowę masy kremowej, przykryj drugim latem i ponownie wyłóż krem. Na koniec wierzch udekoruj pozostałymi bakaliami. Gotowy tort bezowy włóż na godzinkę do lodówki. Tort przekładamy nie wcześniej niż 2 godziny przed podaniem,bo beza lubi namiękać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Białka Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować