Beza Pavlova

4.51 (170 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Beza Pavlova i nie trzeba mówić nic więcej. Po prostu deser idealny.

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Beza:
    7 białek
    350 g cukru drobnego
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżka czubata kartoflanki
    Szczypta soli
    Krem :
    0,5 l śmietany kremówki
    250 g serka mascarpone
    1 łyżka cukru pudru
    Ulubione owoce
Wystaw ocenę:

4.51 (170 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery Beza

Beza pavlova - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni z termo obiegiem.
    Do miski wlewamy białka oraz dodajemy szczyptę soli. Ubijamy na średnich obrotach. Gdy beza będzie już prawie ubita dodajemy stopniowo cukier łyżka po łyżce, aż do momentu powstania sztywnej piany. Na sam koniec dodać sok z cytryny oraz kartoflankę i delikatnie wymieszać szpatułką.
  • Beza Pavlova 2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wyłożyć masę i uformować bezę o średnicy ok 25 cm. Wyrównać boki bezy łyżką ku górze. Tak aby powstały tzw. Fale.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 110 stopni. Piec ok 150 minut.
    Studzić bezę w zamkniętym piekarniku ok 5-6 godzin.
  • Beza Pavlova 3. Do miski wlać śmietanę, dodać serek mascarpone oraz cukier puder i ubić na krem.
    Krem wyłożyć na bezę i udekorować ulubionymi owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Mascarpone Owoce

Notka redakcyjna

- Upiecz pyszną bezę jak Gaja Suchocka w finale MasterChef Junior! Książka zwyciężczyni już w sprzedaży

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować