Tort bezowy Dacquoise (dakłas)

4.67 (3 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

dakłas to deser idealny. Każdy kocha bezę.

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Beza:
    8 białek
    40 dag drobnego cukru
    3 łyżki cukru damerara
    10 suszonych daktyli
    8 połówek orzechów włoskich
    1 łyżka soku z cytryny
    Krem:
    250g mascarpone
    200 g masy karmelu z puszki
    300 ml śmietany 30%
    2 łyżki cukru pudru
    Kilka orzechów włoskich
    10 daktyli
    Cukier puder i kakao do posypania
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Beza Jajko Tort bezowy

Tort bezowy dacquoise (dakłas) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
    Ciągle ubijając dosypywać po łyżce cukru. Na koniec dodać sok z cytryny. Wyłączyć mikser i dodać pokrojone orzechy i daktyle, lekko wymieszać szpatułką.
    Na dwóch arkuszach papieru do pieczenia odrysować koło o średnicy ok 28 cm. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć na nie pianę z białek.
    Piekarnik nagrzać do 180C (góra i dół).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Daktyle Jajka Mascarpone Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować