Tort bezowy Dacquoise (dakłas)

  • wyświetlono: 144 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

dakłas to deser idealny. Każdy kocha bezę.

IMG_20200222_173003
  • 4 porcje
  • 150min
  • Łatwy

Składniki

Beza:
8 białek
40 dag drobnego cukru
3 łyżki cukru damerara
10 suszonych daktyli
8 połówek orzechów włoskich
1 łyżka soku z cytryny
Krem:
250g mascarpone
200 g masy karmelu z puszki
300 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
Kilka orzechów włoskich
10 daktyli
Cukier puder i kakao do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Tort bezowy Dacquoise (dakłas)

  • 1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
    Ciągle ubijając dosypywać po łyżce cukru. Na koniec dodać sok z cytryny. Wyłączyć mikser i dodać pokrojone orzechy i daktyle, lekko wymieszać szpatułką.
    Na dwóch arkuszach papieru do pieczenia odrysować koło o średnicy ok 28 cm. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć na nie pianę z białek.
    Piekarnik nagrzać do 180C (góra i dół).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortJajkaCiastobezadaktyleorzechyDeserkarmelbiałkana urodzinytort bezowymascarponena imprezędakłasna codzieńdeser ze śmietanąDacquoisebita śmierana

Komentarze

Podobne przepisy

Tort bezowy z kremem miętowym i borówkami

Dodane przez: Martyna1991

Tort bezowy z kremem miętowym i borówkami

Wyśmienity tort ze słodkich blatów...

Beza

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Pavlova - Tort bezowy z ananasem w żelu

Taki Tort bezowy -przygotowałam...

TORT BEZOWY O NUCIE SŁONEJ

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT BEZOWY O NUCIE SŁONEJ

Tort bezowy z orzechami i krakersami...

Tort bezowy z kremem kajmakowym i pekanami

Dodane przez: Armi As

Tort bezowy z kremem kajmakowym i pekanami

Uwielbiam bezę a tort bezowy kojarzy...

Tort bezowy z truskawkami

Dodane przez: a-tom86

Tort bezowy z truskawkami

To prezent urodzinowy dla mojego...

Tort bezowy z kremem fistaszkowym i praliną

Dodane przez: jjaamm

Tort bezowy z kremem fistaszkowym i praliną

Co zrobić by poprawić komuś humor?...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE