Tort bezowy z truskawkami

  • wyświetlono: 3490 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Dziś prawdziwa uczta dla łasuchów! Tort bezowy z truskawkami. Pyszne, delikatne bezowe blaty, lekki krem na bazie bitej śmietany i serka mascarpone i mnóstwo świeżych truskawek. Dla mnie ten deser to kwintesencja lata! Polecam!

Kuchnia Marty
  • 180min

Składniki

Składniki na beze:
◦6 białek z dużych jaj
◦300 g drobnego cukru
◦50 g brązowego cukru
◦1 łyżeczka białego octu winnego
◦1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
◦szczypta soli

Składniki na krem:
◦400 ml schłodzonej śmietanki kremowej 36%
◦500 g serka mascarpone
◦5-6 łyżek cukru pudru
◦500 g truskawek

Dodatkowo:
◦500 g truskawek
◦sok z ½ cytryny
◦3-4 łyżki cukru
◦cukier puder do posypania

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Tort bezowy z truskawkami

  • 1. Przygotowanie bezy:
    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Przygotowujemy dwie duże blachy do pieczenia, które wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze przy pomocy talerza lub okrągłej tortownicy odrysowujemy dwa okręgi o średnicy 20 cm. W misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy biały i brązowy cukier, cały czas ubijając. Na koniec gdy piana jest już sztywna dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet.

    Pianę wykładamy na narysowane okręgi. Wstawiamy do piekarnika na 5 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i suszymy bezy przez 120-130 minut. Bezy będą chrupiące z zewnątrz, na spodzie, po bokach i w samym środku pozostaną wilgotne.

    Dobrze jest upiec bezy dzień wcześniej. Po wyłączeniu piekarnika uchylamy drzwiczki i zostawiamy bezy do wystygnięcia.


    Przygotowanie kremu:
    Pół kilograma truskawek myjemy i usuwamy szypułki, kroimy na mniejsze części. Truskawki odstawiamy na bok.

    Serek mascarpone miksujemy. W drugiej misce ubijamy śmietanę na sztywno pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Bitą śmietanę dodajemy do mascarpone i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy do kremu pokrojone truskawki i delikatnie mieszamy.

    Krem przechowujemy w lodówce.

    Przygotowanie sosu truskawkowego:
    250 g truskawek myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w kostkę. Truskawki przekładamy do rondelka dodajemy cukier i sok z cytryny i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Na koniec miksujemy na gładki sos.

    Przygotowanie tortu bezowego z truskawkami:
    Jeden z blatów kładziemy na paterze, nakładamy na niego połowę kremu, polewamy sosem i przykrywamy drugim blatem bezowym. Na wierzch nakładamy pozostały krem, polewamy resztą sosu i na wierzchu układamy pozostałe świeże truskawki. Całość możemy posypać cukrem pudrem.

    Tort przechowujemy w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiTruskawkibezapavlovaowoce sezonowebezowy torttort bezowy z truskawkami
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-11u73jd

Dodane przez: Ewelina Marcin

Bezowy Dakłas z truskawkami

Bardzo słodkie bezowe ciasto z...

wieniec bezowy z truskawkami

Dodane przez: martula85

Wieniec bezowy z truskawkami

Wieniec pięknie się prezentuje.Beza...

TORT BEZOWY Z OWOCAMI

Dodane przez: gabrielanajder

TORT BEZOWY Z OWOCAMI

PYSZNY DELIKATNY TORT BEZOWY WYŚMIENITY...

Tort bezowy z wafelkami

Dodane przez: 2milutka

Tort bezowy z wafelkami

Pavlovą uwielbiam, szczególnie...

tort bezowy

Dodane przez: maariola1988

Tort bezowy z kremem adwokatowym

Ciasto jest pracochłonne, ale perspektywa...

image-0q3foar

Dodane przez: Mniam1

Tort bezowy z malinami

Słodki deser bezowy z pysznym kremem...