Tort bezowy z truskawkami

4.47 (156 ocen)

  • 3 godz.

Dziś prawdziwa uczta dla łasuchów! Tort bezowy z truskawkami. Pyszne, delikatne bezowe blaty, lekki krem na bazie bitej śmietany i serka mascarpone i mnóstwo świeżych truskawek. Dla mnie ten deser to kwintesencja lata! Polecam!

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki na beze:
    ◦6 białek z dużych jaj
    ◦300 g drobnego cukru
    ◦50 g brązowego cukru
    ◦1 łyżeczka białego octu winnego
    ◦1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    ◦szczypta soli

    Składniki na krem:
    ◦400 ml schłodzonej śmietanki kremowej 36%
    ◦500 g serka mascarpone
    ◦5-6 łyżek cukru pudru
    ◦500 g truskawek

    Dodatkowo:
    ◦500 g truskawek
    ◦sok z ½ cytryny
    ◦3-4 łyżki cukru
    ◦cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.47 (156 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Bezy Beza Pavlova Tort bezowy

Tort bezowy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie bezy:
    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Przygotowujemy dwie duże blachy do pieczenia, które wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze przy pomocy talerza lub okrągłej tortownicy odrysowujemy dwa okręgi o średnicy 20 cm. W misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy biały i brązowy cukier, cały czas ubijając. Na koniec gdy piana jest już sztywna dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet.

    Pianę wykładamy na narysowane okręgi. Wstawiamy do piekarnika na 5 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i suszymy bezy przez 120-130 minut. Bezy będą chrupiące z zewnątrz, na spodzie, po bokach i w samym środku pozostaną wilgotne.

    Dobrze jest upiec bezy dzień wcześniej. Po wyłączeniu piekarnika uchylamy drzwiczki i zostawiamy bezy do wystygnięcia.


    Przygotowanie kremu:
    Pół kilograma truskawek myjemy i usuwamy szypułki, kroimy na mniejsze części. Truskawki odstawiamy na bok.

    Serek mascarpone miksujemy. W drugiej misce ubijamy śmietanę na sztywno pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Bitą śmietanę dodajemy do mascarpone i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy do kremu pokrojone truskawki i delikatnie mieszamy.

    Krem przechowujemy w lodówce.

    Przygotowanie sosu truskawkowego:
    250 g truskawek myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w kostkę. Truskawki przekładamy do rondelka dodajemy cukier i sok z cytryny i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Na koniec miksujemy na gładki sos.

    Przygotowanie tortu bezowego z truskawkami:
    Jeden z blatów kładziemy na paterze, nakładamy na niego połowę kremu, polewamy sosem i przykrywamy drugim blatem bezowym. Na wierzch nakładamy pozostały krem, polewamy resztą sosu i na wierzchu układamy pozostałe świeże truskawki. Całość możemy posypać cukrem pudrem.

    Tort przechowujemy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować