Dacquoise (dakłas)

4.5 (168 ocen)

Od pewnego czasu bardzo popularnym tortem jest dacquoise. Nazwę swą wywodzi od mieszkanek francuskiego Dax, czyli dacquoise.

Składniki:

  • Dacquoise orzechowo-daktylowe .

    6białek
    300g cukru zwykłego
    2 łyżki cukru naturalnego trzcinowego (Demerara)
    1 łyżeczka octu winnego np. domowego z jabłek
    garść orzechów laskowych lub włoskich
    garść daktyli
    szczypta soli

    Krem śmietanowo karmelowy
    250g serka mascarpone
    6 łyżek masy kajmakowej, może być z puszki
    250ml śmietany kremówki
    garść orzechów
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Desery

Dacquoise (dakłas) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z solą i cukrem dodając ocet na sztywną, błyszczącą masę. Dodać posiekane orzechy i daktyle, delikatnie wymieszać.
    Orzechy można uprażyć smak będzie ciekawszy.
    Z papieru do pieczenia wyciąć 2 krążki, średnica 22cm, przepędzlować oliwą i wyłożyć masę białkową. Można piec w formach tortowych wyłożonych papierem.
    Piec w temp.170stop.przez 5min ,a następnie zmniejszyć temp. do 140stop.i piec 90min.Pozostawić w piecu do całkowitego wystudzenia.
  • 2. Serek mascarpone zmiksować z masą kajmakową. Dodać ubitą śmietanę, delikatnie wymieszać. Dorzucić posiekane orzechy.
    Krążki przełożyć masą, wierzch posypać kawą.

    Smak i rodzaj kremu można dostosować do własnych upodobań i wtedy na pewno będziemy w" siódmym niebie" !
    Do masy białkowej możemy dodać posiekane migdały i orzechy lub tylko migdały. Wybór należy do nas.
    Namawiam do pieczenia "dakłasów", jest naprawdę proste i nie tak drogie jak w cukierniach!

Porady

Bazą jest mieszanina białek, cukru, migdałów, orzechów i daktyli. Po upieczeniu przekłada się kremem maślano-śmietanowym i podaje schłodzone z owocami. Szczególną formą dacquoise jest Marjolaine, długie, prostokątne ciasto z masą czekoladową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować