Beza bakaliowy" Dakłas "Dacquoise

  • wyświetlono: 544 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

Nie ma nic lepszego jak taki tort bezowy przełożony kremem toffi z dodatkiem chrupiących bakalii! Taka beza jest obłędna w smaku i nie kończy się na 1 kawałku.

Marta Ryżek-Kalkowska
  • 6 porcje
  • 150min
  • Łatwy

Składniki

Składniki:
6 białek w temperaturze pokojowej
300 gramów cukru drobnego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej .

Krem:
250g mascarpone
500 ml śmietanki 30-36%
1 puszka kajmaku
Bakalie 0,5kg: różne orzechy, rodzynki,migdały, suszone daktyle, morele itp.

Sposób przygotowania przepisu:

Beza bakaliowy" Dakłas "Dacquoise

  • beza1. Białka muszą mieć temperaturę pokojową. Ubij białka na sztywną pianę , stopniowo dodawaj po łyżce cukier, miksując na gładką błyszcząca masę.
  • beza2. Na koniec dodaj sok z połowy cytryny i mąkę ziemniaczaną.
  • bakalie3. Wszystkie bakalie siekamy na mniejsze kawałki,ale nie za drobno. Podziel bakalie na 3 części (do bezy, do kremu i do dekoracji).
  • Dacquoise4. Jedną część bakalii dodajemy do bezy i mieszamy łyżką .
  • beza5. Dwie blachy z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na papierze narysuj koło przykładając np. duży talerz lub formę od tortu o wymiarze ok 22cm. Polecam narożniki papieru podkleić odrobiną bezy ,aby papier się nie przesuwał.
    Przygotowaną masę bezową dzielimy na 2 części wykładamy na blachy nadając jej okrągły i płaski kształt .
  • beza6. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 st C, i od razu po włożeniu blachy zmniejszamy temperaturę do 100º i pieczemy 1,5 , lub ok 2 godzin (musimy wyczuć nasz piekarnik). Można w między czasie zamienić poziomy blach,aby dolna była u góry,a górna na dole.
    Po tym czasie bezę studzimy w wyłączonym piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach.
  • masa7. Zimną śmietankę ubij na sztywno. Osobno w misce zmiksuj mascarpone z masą kajmakową i dopiero dodawaj partiami ubitą śmietanę delikatnie miksując na niskich obrotach miksera. Na koniec do masy dodaj drugą część bakalii.
  • beza8. Blaty bezowe ułóż już na podstawie,której będzie deser serwowany. Na blat wyłóż połowę masy kremowej, przykryj drugim latem i ponownie wyłóż krem. Na koniec wierzch udekoruj pozostałymi bakaliami. Gotowy tort bezowy włóż na godzinkę do lodówki. Tort przekładamy nie wcześniej niż 2 godziny przed podaniem,bo beza lubi namiękać.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

bezabakaliebiałkatoffikajmaktort bezowymascarponedakłassmeitanaDacquoisebeza dakłas

Komentarze

Podobne przepisy

Beza z owocami

Dodane przez: Kasia2201

Beza z owocami

Pyszna beza, która znika w mgnieniu...

Tort bakaliowy

Dodane przez: bietka

Tort bakaliowy

Idealne ciasto do kawy na komunię,...

Babka Bakaliowa

Dodane przez: Cukiernicza

Babka bakaliowa

Pyszna babka bakaliowa, idealnie...

beza z kremem czekoladowym

Dodane przez: klementynka

beza z czekoladowym kremem

Beza to mój ulubiony deser. . Tym...

Krajanka bakaliowa

Dodane przez: czarrna

Krajanka bakaliowa

Bakaliowe ciasto do kawy

TORT bakaliowy

Dodane przez: Magster

TORT BAKALIOWY

Do przygotowania tego tortu złożyły...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE