Tarta ze szpinakiem i szynką

0 (0 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tarta ze szpinakiem i szynką

  • 1 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto
    1 szkl mąki pszennej,
    0.5 szkl mąki graham
    125 g masła
    2 żółtka
    szczypta soli
    szczypta sody

    nadzienie
    1 op szpinaku świeżego 200 g
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    100 g szynki
    tłuszcz do smażenia

    serowa polewa
    120 g twarogu
    pół szkl mleka
    2 białka
    garść tartego żółtego sera
    sól
    pieprz

    1 kulka mozzarelli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Tarta na słono

Tarta ze szpinakiem i szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto zagniatamy i wylepiamy nim formę do tarty.
    Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy szynkę pokrojoną w kostkę a następnie szpinak, smażymy ok 5 min , doprawiamy do smaku.
    Do kubka blendera wkładamy składniki na polewę serową i blendujemy przez ok 10-15 sekund.

    Ciasto podpiekamy w temp 180 st przez ok 15 min. Wyjmujemy i wykładamy równomiernie szpinak z szynką , polewamy polewą serową i układamy cienkie plasterki mozzarelli.
    Zapiekamy ok 20 -25 min .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować