Tarta ziemniaczana ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki przepuszczam przez maszynkę lub dokładnie duszę widelcem.
Dodaję do nich pozostałe składniki: jajko, starty ser, sól i pieprz, bułkę tartą i mąkę, mieszam do połączenia.
Nie wyrabiam ciasta, bo im dłużej będzie się je mieszać, tym zacznie robić się luźniejsze.
2.Formę do tarty dokładnie smaruję masłem i posypuję bułką tartą - nie należy jej żałować.
Z ciasta wyklejam spód tarty, po czym wstawiam formę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na ok. 15-20 minut, do lekkiego zarumienienia.
Jeśli w czasie pieczenia ciasto lekko się podniesie, wystarczy je przekłuć nożem.
3.W międzyczasie szykuję szpinak: rozmrażam go na patelni z masłem, po czym odlewam płyn.
Do przestudzonego szpinaku dodaję jajka, czosnek, mascarpone, tarty ser oraz przyprawy do smaku.
Masę wykładam na podpieczony spód, rozkładam kawałki gorgonzoli, i całą tartę piekę jeszcze 30-35 minut, w tej samej temperaturze, co spód.
Komentarze