Tarta ziemniaczana ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

W tym daniu łączą się smaki, które bardzo lubię: ziemniaki, szpinak, czosnek, ser.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto ziemniaczane:

    ok. 600 g ugotowanych ziemniaków

    1 jajko

    4-5 łyżek bułki tartej

    3-4 łyżki mąki pszennej

    ok. 50 g tartego żółtego sera

    sól i pieprz do smaku

    Masa szpinakowa:

    ok. 500 g mrożonego szpinaku (najlepiej żeby to był całe liście)

    1 łyżeczka masła

    2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

    2 duże jajka

    czubata łyżka mascarpone lub innego kremowego, śmietankowego serka

    ok. 60 g tartego żółtego sera

    ok. 50 g sera gorgonzola lub innego o podobnym smaku

    do smaku: sól, pieprz, mielona gałka muszkatołowa

    Dodatkowo:

    masło do posmaroania formy

    bułka tarta do posypania formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Quiche Tarta na słono

Tarta ziemniaczana ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta ziemniaczana - składniki na spód ziemniaczany 1. Ziemniaki przepuszczam przez maszynkę lub dokładnie duszę widelcem.
    Dodaję do nich pozostałe składniki: jajko, starty ser, sól i pieprz, bułkę tartą i mąkę, mieszam do połączenia.
    Nie wyrabiam ciasta, bo im dłużej będzie się je mieszać, tym zacznie robić się luźniejsze.
  • Tarta ziemniaczana- spód 2. Formę do tarty dokładnie smaruję masłem i posypuję bułką tartą - nie należy jej żałować.
    Z ciasta wyklejam spód tarty, po czym wstawiam formę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na ok. 15-20 minut, do lekkiego zarumienienia.
    Jeśli w czasie pieczenia ciasto lekko się podniesie, wystarczy je przekłuć nożem.
  • Tarta ziemniaczana ze szpnakiem - farsz 3. W międzyczasie szykuję szpinak: rozmrażam go na patelni z masłem, po czym odlewam płyn.

    Do przestudzonego szpinaku dodaję jajka, czosnek, mascarpone, tarty ser oraz przyprawy do smaku.

    Masę wykładam na podpieczony spód, rozkładam kawałki gorgonzoli, i całą tartę piekę jeszcze 30-35 minut, w tej samej temperaturze, co spód.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować