Tarta ze szpinakiem i fetą

4.5 (171 ocen)

  • 60 min

Pożywna propozycja na obiad lub przekąskę. Szpinak, feta i boczek to połączenie idealne.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki (na tartę o średnicy 28 cm):
    225 g mąki
    120 g schłodzonego masła 82%
    1 żółtko
    1/4 łyżeczki soli
    30 ml lodowatej wody
    Nadzienie:
    450 g mrożonego szpinaku
    100 g wędzonego boczku
    100 g sera feta
    1 duża cebula
    3 ząbki czosnku
    sól (do smaku)
    świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
    gałka muszkatołowa (do smaku)
    1/2 szklanki startego żółtego sera
    2 jajka
    3 łyżki śmietany 18%
    1 łyżka oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Tarta ze szpinakiem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Składniki ciasta kruchego zagnieść ręcznie lub w robocie. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na ok. 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg. Ciastem wyłożyć formę na tartę. Spód kilkukrotnie nakłuć widelcem. Na tartę położyć papier do pieczenia i obciążyć wierzch np. ziarnami fasoli. Piec 15 minut w 180 stopniach. Po tym czasie zdjąć papier z fasolą i dopiec tartę ok. 10 minut.
  • 2. Nadzienie: Na oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę. Dodać pokrojony w kostkę boczek. Smażyć do zrumienienia. Dodać szpinak i smażyć do rozmrożenia i całkowitego odparowania wody, dodać pokruszoną fetę. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Farsz całkowicie wystudzić.
  • 3. W misce roztrzepać jajka ze śmietaną, dodać starty ser oraz szpinak. Wymieszać. Na podpieczony spód wyłożyć nadzienie. Posypać serem. Tartę piec ok. 25-30 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Obiad Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować