Zupa krem z kurek z serkiem śmietankowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki wywaru wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy 60 minut na wolnym ogniu.
2.W międzyczasie na patelni roztapiamy masło. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, posypujemy przyprawą uniwersalną i szklimy na rumiano przez około 5 minut, często mieszając. Dodajemy kurki, obficie doprawiamy pieprzem, smażymy kolejne 5 minut.
3.Wywar przecedzamy i dodajemy do niego 2 marchewki które się w nim gotowały, zawartość patelni i przyprawy . Gotujemy 20 minut. Po tym czasie dodajemy śmietanę (uprzednio ją hartując poprzez wymieszanie na misce z 2 łyżkami wazowymi gorącej zupy). Zagotowujemy i miksujemy na gładką masę. W razie czego doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki i dwiema łyżeczkami kremowego serka na talerzu. Smacznego!
Porady
Do przygotowania zupy można użyć także mrożonych kurek, należy je wcześniej rozmrozić.
Komentarze