Zupa krem z kurek

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zupa krem z kurkami to pyszna i aromatyczna potrawa, która może być doskonałym wyborem na chłodniejsze dni. Ta zupa jest doskonałym sposobem na wykorzystanie sezonowych grzybów i ma wspaniały, bogaty smak. Możesz ją podać jako przystawkę lub główne danie, ewentualnie z dodatkiem chrupiącego chleba czy grzanek.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g świeżych kurek
    1,5 l doprawionego rosołu lub bulionu warzywnego
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 małe marchewki
    5-6 małych ziemniaków
    sól i pieprz do smaku
    100 ml śmietany 30%
    2 łyżki octu jabłkowego do smaku
    olej i trochę masła do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Zupa pieczarkowa

Zupa krem z kurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na rozgrzaną patelnię wlać troszkę oleju i dać łyżkę masła, następnie dodać pokrojoną cebulę i czosnek, chwilę smażyć i dodać oczyszczone kurki, większe grzyby przekroić na pół. Smażyć kilka minut. W tym samym czasie zagotować bulion warzywny i całą zawartość patelni wlać do zupy.

    Na tej samej patelni ponownie rozgrzać olej z masłem i dodać pokrojone na większe kawałki ziemniaki i marchewki, smażyć kilka minut przewracając, następnie zawartość przełożyć do zupy. Całość gotować ok. 20 minut do miękkości. Na koniec zupę zblendować, dodać śmietanę i ocet i ponownie zagotować. Zupa jest przepyszna, można podawać z grzankami

    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurki Ziemniaki Woda

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować