Drożdżowa strucla makowa

  • wyświetlono: 586 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Strucla makowa w moim domu jest robiona na wyjątkowe okazje. Nadziana dużą ilością aromatycznej masy makowej jest zawsze hitem świątecznego stołu.

WIN_20190330_14_59_35_Pro
  • 42 porcje
  • 90min
  • Średni

Składniki

Ciasto:
- 50 dag mąki,
- 6 dag drożdży,
- 10 dag cukru,
- 1 torebka cukru waniliowego,
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%,
- 5 żółtek,
- 20 dag masła,
- szczypta soli.
Masa makowa:
- 40 dag maku,
- około 2 szklanek wody,
- 20 dag cukru,
- 3 jajka,
- 3 łyżki miodu,
- 10 dag rodzynek
- 20 dag orzechów włoskich.
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru,
- 5-6 łyżek wrzątku,
- sok z cytryny
10 dag posiekanej, kandyzowanej skórki z pomarańczy

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżowa strucla makowa

  • 1. Drożdże rozcieramy z łyżką cukru. Gdy się rozpuszczą, mieszamy ze śmietaną.
    Mąkę przesiewamy ze szczyptą soli. Do mąki wlewamy roztopione, ostudzone masło. Dodajemy żółtka, cukier i drożdże rozmieszane ze śmietaną.
    Ciasto siekamy nożem i zagniatamy, aż zacznie odstawać od ręki. Ciasto dzielimy na 2 części i pozostawiamy do wyrośnięcia (około 30 min).
  • 2. Mak płuczemy, zalewamy wrzącą wodą, tak aby był przykryty i gotujemy przez 20-30 min. Odcedzamy, studzimy i mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem.
    Do maku dodajemy: żółtka utarte z cukrem i miodem, wypłukane i osuszone rodzynki, zmielone lub pokrojone orzechy.
    Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka (z 8 jajek) i delikatnie mieszamy.
  • 3. Ciasto cienko rozwałkowujemy, ( na grubość około 3 mm) formując prostokąty. Na prostokąty nakładamy masę makową (bez masy zostawiamy około 2cm na brzegach). Zwijamy rolady, a końce makowca podwijamy pod spód. Każdy z makowców przenosimy na posmarowany olejem papier do pieczenia, którym zawijamy ciasto, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem , a papierem. Zawinięte makowce wkładamy do foremek (10x35) i odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 min.
  • 4. Wyrośnięte rolady wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 60min.
    Cukier puder ucieramy z sokiem cytryny i wrzątkiem, tak by uzyskać gęsty lukier. Lukrem smarujemy ciepłe makowce i ozdabiamy kandyzowaną skórką z pomarańczy.

Porady

Do przygotowania masy makowej można również użyć gotowego maku zmielonego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

makowiecstrucla makowarolada makowaświąteczne ciasto makoweświąteczna rolada makowa
 

Komentarze

Podobne przepisy

strucla z marmoladą

Dodane przez: Marica738

Strucla drożdżowa z marmoladą

Pierwszy raz robiłam ciasto drożdżowe...

Rolada makowa

Dodane przez: anita176

Szybka strucla biszkoptowa z masą makową

Bardzo szybka strucla nie tylko...

makowiec

Dodane przez: BOŻENA ZIARNO

Strucla makowa z bakaliami i orzechami...

dla smakoszy makowych smakołyków...

róża makowa

Dodane przez: mariosylwia

Ciasto drożdżowe Róża makowa

Róża zrobiona z ciasta drożdżowego...

Drożdżowo makowe ze śliwką

Dodane przez: mysza75

Drożdżowo makowe ze śliwką

Drożdżowo makowa baba ze śliwą...

Ciasto drożdżowe makowo-jabłkowe

Dodane przez: monika016

Ciasto drożdżowe makowo-jabłkowe

Makowiec z jabłkami - nie jest...