Drożdżowa strucla makowa

  • wyświetlono: 901 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Strucla makowa w moim domu jest robiona na wyjątkowe okazje. Nadziana dużą ilością aromatycznej masy makowej jest zawsze hitem świątecznego stołu.

WIN_20191026_13_23_05_Pro (2)
  • 42 porcje
  • 90min
  • Średni

Składniki

Ciasto:
- 50 dag mąki,
- 6 dag drożdży,
- 10 dag cukru,
- 1 torebka cukru waniliowego,
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%,
- 5 żółtek,
- 20 dag masła,
- szczypta soli.
Masa makowa:
- 40 dag maku,
- około 2 szklanek wody,
- 20 dag cukru,
- 3 jajka,
- 3 łyżki miodu,
- 10 dag rodzynek
- 20 dag orzechów włoskich.
Lukier:
- 20dag cukru pudru,
- 5-6 łyżek wrzątku,
- sok z cytryny
10 dag posiekanej, kandyzowanej skórki z pomarańczy

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżowa strucla makowa

  • 1. Drożdże rozcieramy z łyżką cukru. Gdy się rozpuszczą, mieszamy ze śmietaną.
    Mąkę przesiewamy ze szczyptą soli. Do mąki wlewamy roztopione, ostudzone masło. Dodajemy żółtka, cukier i drożdże rozmieszane ze śmietaną.
    Ciasto siekamy nożem i zagniatamy, aż zacznie odstawać od ręki. Ciasto dzielimy na 2 części i pozostawiamy do wyrośnięcia (około 30 min).
  • 2. Mak płuczemy, zalewamy wrzącą wodą, tak aby był przykryty i gotujemy przez 20-30 min. Odcedzamy, studzimy i mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem.
    Do maku dodajemy: żółtka utarte z cukrem i miodem, wypłukane i osuszone rodzynki, zmielone lub pokrojone orzechy.
    Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka (z 8 jajek) i delikatnie mieszamy.
  • 3. Ciasto cienko rozwałkowujemy, ( na grubość około 3 mm) formując prostokąty. Na prostokąty nakładamy masę makową (bez masy zostawiamy około 2cm na brzegach). Zwijamy rolady, a końce makowca podwijamy pod spód. Każdy z makowców przenosimy na posmarowany olejem papier do pieczenia, którym zawijamy ciasto, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem , a papierem. Zawinięte makowce wkładamy do foremek (10x35) i odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 min.
  • 4. Wyrośnięte rolady wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 60min.
    Cukier puder ucieramy z sokiem cytryny i wrzątkiem, tak by uzyskać gęsty lukier (gdy jest zbyt gęsty dodajemy soku z cytryny, gdy rzadki cukru pudru). Lukrem smarujemy ciepłe makowce i ozdabiamy kandyzowaną skórką z pomarańczy.

Porady

Do przygotowania masy makowej można również użyć gotowego maku zmielonego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

makmakowiecstrucla makowarolada makowaświąteczne ciasto makoweświąteczna rolada makowaświąteczna strucla makowa

Komentarze

Podobne przepisy

makowiec

Dodane przez: Bożena Z.

Strucla makowa z bakaliami i orzechami...

dla smakoszy makowych smakołyków...

strucla

Dodane przez: Anitka0804

Strucla w cieście krucho drożdżowym

Pyszna pulchna, pachnąca i puszysta...

strucla makowa

Dodane przez: Bożena Z.

Strucla makowa ze skórką pomarańczową

Pyszna.. smaczna i aromatyczna....

Rolada makowa

Dodane przez: anita176

Szybka strucla biszkoptowa z masą makową

Bardzo szybka strucla nie tylko...

strucla z marmoladą

Dodane przez: Marica738

Strucla drożdżowa z marmoladą

Pierwszy raz robiłam ciasto drożdżowe...

róża makowa

Dodane przez: mariosylwia

Ciasto drożdżowe Róża makowa

Róża zrobiona z ciasta drożdżowego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE