Delikatna i lekka rolada biszkoptowa w sam raz do niedzielnej kawki, zapraszam:)
1 godz. 30 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
80 g mąki pszennej
10 g mąki ziemniaczanej
30 g ksyitolu lub 60 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mus mirabelkowy:
250 g mirabelek ( waga z pestkami)
20 g ksylitolu lub 50 g cukru
2 łyżeczki żelatyny +2 łyżki wody
1/4 szklanki wody
Krem kokosowy:
1 puszka mleczka kokosowego
250 g jogurtu greckiego lekkiego
10 g ksylitolu lub 30 cukru
Dodatkowo:
110 g jeżyn
Rolada z kokosowym kremem, musem mirabelkowym i jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mus mirabelkowy:
Owoce umyć i osuszyć. Przełożyć do rondelka, dodać wodę i ksylitol. Zagotować. Gotować do miękkości i rozpadnięcia owoców. Przełożyć zawartość rondelka na sito i przetrzeć dokładnie. Wybrać pestki i miąższ z sita dodać do rondelka, postawić ponownie na ogień i gotować jeszcze minutę. Następnie zdjąć z ognia i dodać namoczoną żelatynę. Wymieszać do rozpuszczenia żelatyny. Zostawić do ostygnięcia. Następnie przełożyć do foremki na lód i zostawić do całkowitego stężenia.
2.Krem kokosowy:
Jogurt przełożyć na sito i zostawić na całą noc w lodówce. Mleczko kokosowe zostawić na co najmniej dobę w lodówce. Następnie oddzielić stałą część od płynnej ( u mnie wyszło około 300 g). Stałą część przełożyć do miski i ubić mikserem. Dodać ksylitol i ponownie ubić. Odłożyć 2 łyżki do osobnej miseczki , a do reszty dodać odcieknięty jogurt czyli serek lebnah i dokładnie wymieszać.
3.Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. W miseczce wymieszać obie mąki oraz proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. W kolejnym kroku stopniowo dodawać ksylitol i wciąż ubijać. Następnie dodawać po 1 żółtku i mieszać do połączenia składników. Do masy jajecznej przesiać sypkie składniki i mieszać łyżką do połączenia się składników. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę. Wyrównać . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec około 10-12 minut. Wyjąć z piekarnika. Przełożyć na czystą ściereczkę i zdjąć papier. Zrolować i zostawić do ostygnięcia.
4.Wykonanie:
Zimny biszkopt rozwinąć i rozsmarować krem kokosowy. Na wierzchu rozsypać jeżyn. Na jednym z końców ułożyć kulki z musu mirabelkowego i ściśle zwinąć w roladę. Następnie przełożyć do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem udekorować pozostawioną śmietanką kokosową, jeżynami i kulkami musu mirabelkowego. Smacznego!
Porady
Poza sezonem na świeże śliwki można użyć owoców z kompotu lub brzoskwiń z puszki, lub nawet uprażonych jabłek
Komentarze