ROLADA Z KOKOSOWYM KREMEM, MUSEM MIRABELKOWYM I JEŻYNAMI

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Delikatna i lekka rolada biszkoptowa w sam raz do niedzielnej kawki, zapraszam:)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    80 g mąki pszennej
    10 g mąki ziemniaczanej
    30 g ksyitolu lub 60 g cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Mus mirabelkowy:
    250 g mirabelek ( waga z pestkami)
    20 g ksylitolu lub 50 g cukru
    2 łyżeczki żelatyny +2 łyżki wody
    1/4 szklanki wody
    Krem kokosowy:
    1 puszka mleczka kokosowego
    250 g jogurtu greckiego lekkiego
    10 g ksylitolu lub 30 cukru
    Dodatkowo:
    110 g jeżyn

    Forma 32*32 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rolada z kokosowym kremem, musem mirabelkowym i jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ze śliwek przygotować mus 1. Mus mirabelkowy:
    Owoce umyć i osuszyć. Przełożyć do rondelka, dodać wodę i ksylitol. Zagotować. Gotować do miękkości i rozpadnięcia owoców. Przełożyć zawartość rondelka na sito i przetrzeć dokładnie. Wybrać pestki i miąższ z sita dodać do rondelka, postawić ponownie na ogień i gotować jeszcze minutę. Następnie zdjąć z ognia i dodać namoczoną żelatynę. Wymieszać do rozpuszczenia żelatyny. Zostawić do ostygnięcia. Następnie przełożyć do foremki na lód i zostawić do całkowitego stężenia.
  • ubić mleczko kokosowe i wymieszać z jogurtem 2. Krem kokosowy:
    Jogurt przełożyć na sito i zostawić na całą noc w lodówce. Mleczko kokosowe zostawić na co najmniej dobę w lodówce. Następnie oddzielić stałą część od płynnej ( u mnie wyszło około 300 g). Stałą część przełożyć do miski i ubić mikserem. Dodać ksylitol i ponownie ubić. Odłożyć 2 łyżki do osobnej miseczki , a do reszty dodać odcieknięty jogurt czyli serek lebnah i dokładnie wymieszać.
  • upieczony biszkopt zrolować 3. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek. W miseczce wymieszać obie mąki oraz proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. W kolejnym kroku stopniowo dodawać ksylitol i wciąż ubijać. Następnie dodawać po 1 żółtku i mieszać do połączenia składników. Do masy jajecznej przesiać sypkie składniki i mieszać łyżką do połączenia się składników. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę. Wyrównać . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec około 10-12 minut. Wyjąć z piekarnika. Przełożyć na czystą ściereczkę i zdjąć papier. Zrolować i zostawić do ostygnięcia.
  • nałożyć nadzienie 4. Wykonanie:
    Zimny biszkopt rozwinąć i rozsmarować krem kokosowy. Na wierzchu rozsypać jeżyn. Na jednym z końców ułożyć kulki z musu mirabelkowego i ściśle zwinąć w roladę. Następnie przełożyć do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem udekorować pozostawioną śmietanką kokosową, jeżynami i kulkami musu mirabelkowego. Smacznego!

Porady

Poza sezonem na świeże śliwki można użyć owoców z kompotu lub brzoskwiń z puszki, lub nawet uprażonych jabłek

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krem kokosowy Mleko kokosowe

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować