Buraczana rolada ze śledziami, serkiem i ogórkami kiszonymi

5 (200 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Rolada buraczana to oryginalna przystawka na świątecznym stole. Lekko słodkie buraki, słone śledzie, delikatny serek i kwaśne ogórki to smaki, które idealnie razem się komponują. Polecam :-)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    - 3 średniej wielkości buraki ćwikłowe (ok 300g),
    - 5 jajek M,
    - 3/4 szklanki mąki pszennej,
    - szczypta proszku do pieczenia,
    - 1 łyżka oleju np. rzepakowego,
    Nadzienie:
    - 5-6 szt. filetów śledziowych w zalewie octowej z olejem,
    - 3szt. średniej wielkości ogórków kiszonych,
    - 300g serka kremowego śmietankowego,
    - mały pęczek szczypiorku,
    - sól, pieprz do smaku.
    Blaszka do pieczenia 24x34
Wystaw ocenę:

5 (200 ocen)

Zobacz również:

Rolada Przystawki

Buraczana rolada ze śledziami, serkiem i ogórkami kiszonymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Buraczana rolada ze śledziami, serkiem i ogórkami kiszonymi 1. Buraczki ścieramy na tarce o drobnych oczkach i miksujemy z olejem, żółtkami, mąką i proszkiem do pieczenia.
    Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli i mieszamy delikatnie z masą buraczkową do połączenia się składników.
  • Buraczana rolada ze śledziami, serkiem i ogórkami kiszonymi 2. Ciasto wlewamy na wyłożoną papierem, natartą tłuszczem, potrzepaną bułką tartą blaszkę i pieczemy ok. 30 min. (do suchego patyczka)w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
    Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy ściereczką i większą od blaszki deską, odwracamy ciasto do góry dnem.
    Od ciasta ostrożnie odrywamy papier i pomagając sobie ściereczką, zwijamy biszkopt w roladę. Odstawiamy do wystudzenia.
  • Buraczana rolada ze śledziami, serkiem i ogórkami kiszonymi 3. Serek mieszamy z posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem.
    Śledzie odsączamy z zalewy i osuszamy, przekrawamy wzdłuż na pół, ogórki przekrawamy wzdłuż na ćwiartki.
    Ciasto ostrożnie rozwijamy, smarujemy na całej powierzchni serkiem, paski śledzi i ogórków układamy na przemian wzdłuż dłuższego boku ciasta (zaczynamy od środkowego boku, bez śledzi i ogórków pozostawiamy 2 cm zewnętrznego boku).
    Zwijamy ściśle w roladę, zawijamy folią aluminiową i odstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin.
    Gotową roladę kroimy w grubsze kawałki i układamy np. na sałacie, pietruszce.

Porady

Serek możemy wymieszać z pokrojonym koperkiem lub pietruszką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Śledzie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować