REKLAMA

Buraczana rolada ze śledziami, serkiem i ogórkami kiszonymi

wyświetlono: 568 | dodany do książki kucharskiej: 4 | polecenia: 1

Rolada buraczana to oryginalna przystawka na świątecznym stole. Lekko słodkie buraki, słone śledzie, delikatny serek i kwaśne ogórki to smaki, które idealnie razem się komponują. Polecam :-)

opublikowany: 02.11.2019
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 60 min
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    - 3 średniej wielkości buraki ćwikłowe (ok 300g),
    - 5 jajek M,
    - 3/4 szklanki mąki pszennej,
    - szczypta proszku do pieczenia,
    - 1 łyżka oleju np. rzepakowego,
    Nadzienie:
    - 5-6 szt. filetów śledziowych w zalewie octowej z olejem,
    - 3szt. średniej wielkości ogórków kiszonych,
    - 300g serka kremowego śmietankowego,
    - mały pęczek szczypiorku,
    - sól, pieprz do smaku.
    Blaszka do pieczenia 24x34
Ocena:

(średnia 5 z 200 głosów)

Sposób przygotowania:

  • Buraczana rolada ze śledziami, serkiem i ogórkami kiszonymi 1. Buraczki ścieramy na tarce o drobnych oczkach i miksujemy z olejem, żółtkami, mąką i proszkiem do pieczenia.
    Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli i mieszamy delikatnie z masą buraczkową do połączenia się składników.
  • Buraczana rolada ze śledziami, serkiem i ogórkami kiszonymi 2. Ciasto wlewamy na wyłożoną papierem, natartą tłuszczem, potrzepaną bułką tartą blaszkę i pieczemy ok. 30 min. (do suchego patyczka)w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
    Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy ściereczką i większą od blaszki deską, odwracamy ciasto do góry dnem.
    Od ciasta ostrożnie odrywamy papier i pomagając sobie ściereczką, zwijamy biszkopt w roladę. Odstawiamy do wystudzenia.
  • Buraczana rolada ze śledziami, serkiem i ogórkami kiszonymi 3. Serek mieszamy z posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem.
    Śledzie odsączamy z zalewy i osuszamy, przekrawamy wzdłuż na pół, ogórki przekrawamy wzdłuż na ćwiartki.
    Ciasto ostrożnie rozwijamy, smarujemy na całej powierzchni serkiem, paski śledzi i ogórków układamy na przemian wzdłuż dłuższego boku ciasta (zaczynamy od środkowego boku, bez śledzi i ogórków pozostawiamy 2 cm zewnętrznego boku).
    Zwijamy ściśle w roladę, zawijamy folią aluminiową i odstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin.
    Gotową roladę kroimy w grubsze kawałki i układamy np. na sałacie, pietruszce.

Porady

Serek możemy wymieszać z pokrojonym koperkiem lub pietruszką.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Beata12 944684_673765892771237_7676383164500564981_n

Brokuły z ogórkami kiszonymi

Bardzo dobry dodatek do obiadu .

kategoria: Surówki ogórki kiszone majonez opublikowany: 06.03.2018 | wyświetlono: 1284 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0
Dodane przez: Aninka88 caa80158cc080d15dc9401f11af3394e8fdbf818157807caebf62850b13ebe6e~2

Jajka faszerowane pieczarkami i ogórkami kiszonymi

pyszna przekąska

kategoria: jajka faszerowane Przystawki opublikowany: 12.03.2014 | wyświetlono: 3059 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: elfik

Rolada ze szpinakiem i serkiem Almette

Rolada jest łatwa w zrobieniu i zagościła w naszym domu na dobre.

kategoria: Przystawki opublikowany: 26.08.2014 | wyświetlono: 52389 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 1
Dodane przez: Bilcia 142603700_1593156007553903_5571142881001482249_n

Placki ze śledziami

Tradycyjna potrawa na moim stole wigilijnym , przywieziona przez babcię z wileńszczyzny

kategoria: Placki opublikowany: 21.12.2013 | wyświetlono: 3173 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE