Piernikowa rolada z marcepanem i śliwkową czekoladą

  • wyświetlono: 1751 |
  • dodany do książki kucharskiej: 14 |
  • polecenia: 0

Miękkie i aromatyczne ciasto zawinięte razem z masą marcepanową i powidłami śliwkowymi z dodatkiem czekolady. Idealne połączenie smaków w roladzie ozdobionej polewą czekoladową i piernikowymi pralinkami.

Mniam1
  • 10 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

1/3 szklanki cukru brązowego
100 g miodu prawdziwego
50 g masła
1/2 szklanki maślanki
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżka przyprawy do piernika
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
300 g masy marcepanowej
300 g powideł śliwkowych
50 g czekolady gorzkiej
cynamon mielony

POLEWA:

1/3 szklanki cukru pudru
3 łyżki kakao
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka żelatyny

PRALINKI PIERNIKOWE:

150 g ciasta piernikowego
50 g czekolady gorzkiej
50 g masła
orzechy włoskie mielone

Sposób przygotowania przepisu:

Piernikowa rolada z marcepanem i śliwkową czekoladą

  • 1. Miód, masło, cukier umieścić w garnuszku i mieszając rozpuścić na małym ogniu. Do przestudzonej, ale jeszcze ciepłej masy dodać jajka i maślankę. Zmiksować. Mąkę wymieszać z kakao, spulchniaczami, przyprawą do piernika i solą. Wsypać do mieszanki miodowej i dokładnie wymieszać. Przelać do formy o wymiarach 23 x 33 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec przez ok 40 min.
  • 2. Powidła śliwkowe pogrzać na małym ogniu i przyprawić cynamonem. Do gorących śliwek dodać posiekaną czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. U mnie powidła były zmiksowane i przetarte przez sito.
    Masę marcepanową rozwałkować na wielkość formy, w której piekło się ciasto.
  • 3. Przestudzone, ale jeszcze ciepłe ciasto piernikowe wyjąć z formy i usunąć papier. Ostrym nożem delikatnie ściąć wyrośniętą górkę. Równy blat ciasta położyć na ścierkę bawełnianą i rozsmarować połowę powideł śliwkowych. Nałożyć rozwałkowaną masę marcepanową i rozsmarować pozostałe powidła. Zrolować dokładnie ciasto wzdłuż dłuższego boku pomagając sobie ściereczką. Zawinąć roladę i przestudzoną wstawić do lodówki.
  • 4. Odcięte ciasto zważyć i rozdrobnić. Czekoladę rozpuścić z masłem nad kąpielą wodną i wlać do okruchów. Wymieszać i formować kuleczki. Jeszcze miękkie, obtaczać w mielonych orzechach. Odstawić do lodówki, aby stwardniały.
  • 5. Przygotować polewę. Żelatynę zalać połową zimnego mleka i odstawić do napęcznienia. W garnuszku wymieszać kakao z cukrem, zalać pozostałym mlekiem i zagotować. Zdjąć z ognia i rozpuścić żelatynę w kakaowej mieszance. Przestudzoną i gęstą polewą polać po wierzchu rolady, umieszczając na górze piernikowe pralinki, zanim polewa stężeje. Smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

czekoladapiernikroladaboże narodzeniepralinkimasa marcepanowaświąteczne wypiekiciasta na świętapiernik ze śliwkamiciasto na piernikprzepis_miesiąca1000piernik z marcepanem

Komentarze

Podobne przepisy

Rolada piernikowa

Dodane przez: Bo-Bożena

Rolada piernikowa

Wilgotny, piernikowy biszkopt,...

Rolada śliwkowa

Dodane przez: Bo-Bożena

Rolada śliwkowa

Rolada biszkoptowa z kremem śliwkowym...

ROLADA Z MALINAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Dodane przez: Angie 43

ROLADA Z MALINAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Ta rolada to idealny deser na letnie...

Ciasto piernikowe

Dodane przez: LenaGotuje

Ciasto piernikowe z żurawiną w czekoladzie

Wilgotne ciasto z powidłami śliwkowymi,...

ciasto piernikowe z masą  daktylowo- śliwkową

Dodane przez: joanna1974

ciasto piernikowe z masą daktylowo- śliwkową

pyszne ciasto pachnące kawą i przyprawą...

Piernikowa rolada

Dodane przez: bienpyt

Piernikowa rolada

Rolada o smaku piernika z nadzieniem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE