Rolada z cukinii

3.64 (14 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Uwielbiam sezon, gdy już są dostępne świeże młode cukinie. W mojej kuchni cukinia króluje na tysiąc różnych sposobów, często ją przemycam w moim menu. Tym razem przygotowana rolada z cukinii zniknęła bardzo szybko, więc podzielę się z Wami przepisem. Do środka rolady można przemycić swoje ulubione smaki. Co kto lubi, sam placek na cukinie w smaku przypomina placki ziemniaczane, także jeśli jesteś wielbicielką placków ziemniaczanych, ta rolada również przypadnie Ci do gustu i smaku. Taka rolada będzie smaczna podana jako przekąska, lub po prostu jako samodzielne danie, u mnie akurat w takiej formie podałam kolacje.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Rolada

    500 g cukinii - 2-3 młode cukinie
    3 jajka
    2 łyżki z górką kwaśnej śmietany 18 %
    4 łyżki z górką mąki pszennej
    sól i pieprz prawdziwy mielony do smaku

    Nadzienie

    200 g ulubionego serka topionego
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
    2 łyżki majonezu
    3 pomidory malinowe średniej wielkości
    5 ogórków - użyłam ogórki małosolne
    1 pęczek koperku
Wystaw ocenę:

3.64 (14 ocen)

Rolada z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie umyj, osusz papierowym ręcznikiem i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj sól i dokładnie wymieszaj. Soli dałam pół łyżeczki, tak przygotowaną cukinię odstaw na 10 minut, żeby puściła sok. Do miski wbij jajka, dodaj sól i pieprz prawdziwy mielony po pół łyżeczki, roztrzep widelcem. Cukinię odciśnij w dłoniach z soku i dodaj do roztrzepanych jajek. Wrzuć śmietanę i wsyp mąkę pszenną 3-4 łyżki z górką. Całość dokładnie wymieszaj. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, następnie posmaruj pędzelkiem silikonowym olejem, żeby rolada ładnie odchodziła od papieru po upieczeniu. Na tak przygotowaną blaszkę wylej masę cukiniową i dokładnie rozsmaruj po całości blaszki. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 200 °C, bez termoobiegu na funkcji góra-dół i piecz 15-20 min. do zarumienienia. Gdy ciasto się piecze przygotuj nadzienie. Na tarce o drobnych oczkach zetrzyj serek topiony, może trochę się mazać, ale nie zrażaj się tym. Do startego serka przeciśnij przez praskę ząbki czosnku, dodaj śmietanę i majonez, całość dokładnie wymieszaj. Gotową roladę wyjmij z piekarnika i odstaw na 10 min, żeby przestygła. W tym czasie posiekaj drobno koperek. Pokrój pomidory na plasterki i przygotuj ogórki. Upieczoną roladę posmaruj masą z serkiem topionym, posyp koperkiem, następnie ułóż plasterki pomidora i ogórka, możesz ułożyć według własnej koncepcji, składniki nadzienia możesz zmieniać. Tak nadzianą roladę możesz zacząć zwijać, zaczynając od boku. Zwijaj ją dość ściśle, następnie przełóż na folie spożywczą, obwiń na około i zwiń jak cukierek dość ciasno. Odstaw do lodówki minimum na 1 godzinę i możesz usunąć folię spożywczą i pokroić na plasterki. Ułóż na talerzu przystrój dowolnie i można jeść. Smacznego!!!

Porady

Ogórki możesz zastąpić ogórkami kiszonymi, lub papryką czerwoną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Nadzienie Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować