REKLAMA

Rolada z cukinii

wyświetlono: 3913 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 0

Uwielbiam sezon, gdy już są dostępne świeże młode cukinie. W mojej kuchni cukinia króluje na tysiąc różnych sposobów, często ją przemycam w moim menu. Tym razem przygotowana rolada z cukinii zniknęła bardzo szybko, więc podzielę się z Wami przepisem. Do środka rolady można przemycić swoje ulubione smaki. Co kto lubi, sam placek na cukinie w smaku przypomina placki ziemniaczane, także jeśli jesteś wielbicielką placków ziemniaczanych, ta rolada również przypadnie Ci do gustu i smaku. Taka rolada będzie smaczna podana jako przekąska, lub po prostu jako samodzielne danie, u mnie akurat w takiej formie podałam kolacje.

opublikowany: 19.07.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 1 osoby
  • 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Rolada

    500 g cukinii - 2-3 młode cukinie
    3 jajka
    2 łyżki z górką kwaśnej śmietany 18 %
    4 łyżki z górką mąki pszennej
    sól i pieprz prawdziwy mielony do smaku

    Nadzienie

    200 g ulubionego serka topionego
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
    2 łyżki majonezu
    3 pomidory malinowe średniej wielkości
    5 ogórków - użyłam ogórki małosolne
    1 pęczek koperku
Ocena:

(średnia 4 z 3 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie umyj, osusz papierowym ręcznikiem i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj sól i dokładnie wymieszaj. Soli dałam pół łyżeczki, tak przygotowaną cukinię odstaw na 10 minut, żeby puściła sok. Do miski wbij jajka, dodaj sól i pieprz prawdziwy mielony po pół łyżeczki, roztrzep widelcem. Cukinię odciśnij w dłoniach z soku i dodaj do roztrzepanych jajek. Wrzuć śmietanę i wsyp mąkę pszenną 3-4 łyżki z górką. Całość dokładnie wymieszaj. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, następnie posmaruj pędzelkiem silikonowym olejem, żeby rolada ładnie odchodziła od papieru po upieczeniu. Na tak przygotowaną blaszkę wylej masę cukiniową i dokładnie rozsmaruj po całości blaszki. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 200 °C, bez termoobiegu na funkcji góra-dół i piecz 15-20 min. do zarumienienia. Gdy ciasto się piecze przygotuj nadzienie. Na tarce o drobnych oczkach zetrzyj serek topiony, może trochę się mazać, ale nie zrażaj się tym. Do startego serka przeciśnij przez praskę ząbki czosnku, dodaj śmietanę i majonez, całość dokładnie wymieszaj. Gotową roladę wyjmij z piekarnika i odstaw na 10 min, żeby przestygła. W tym czasie posiekaj drobno koperek. Pokrój pomidory na plasterki i przygotuj ogórki. Upieczoną roladę posmaruj masą z serkiem topionym, posyp koperkiem, następnie ułóż plasterki pomidora i ogórka, możesz ułożyć według własnej koncepcji, składniki nadzienia możesz zmieniać. Tak nadzianą roladę możesz zacząć zwijać, zaczynając od boku. Zwijaj ją dość ściśle, następnie przełóż na folie spożywczą, obwiń na około i zwiń jak cukierek dość ciasno. Odstaw do lodówki minimum na 1 godzinę i możesz usunąć folię spożywczą i pokroić na plasterki. Ułóż na talerzu przystrój dowolnie i można jeść. Smacznego!!!

Porady

Ogórki możesz zastąpić ogórkami kiszonymi, lub papryką czerwoną.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: beniawojt beniawojt

Tosty z cukinii

Prosty i pyszny pomysł na wykorzystanie cukinii,najlepiej smakują podane na ciepło.

kategoria: Placki tosty Przekąski Śniadanie opublikowany: 03.02.2020 | wyświetlono: 1220 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: Słodko Słodka Zdjęcie do publikacji.

Pasztet z Cukinii

Prosty,szybki i zdrowy pasztet.

kategoria: Pasty Pasztet opublikowany: 25.07.2018 | wyświetlono: 4793 Książki kucharskie: 8 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE