Tak przygotowany schab to świetna propozycja na świąteczny obiad.
50 min
Dla 8 osób
Średni
Składniki:
1,70kg schabu,
8 ząbków czosnku,
2 średniej wielkości cebule,
100g sera żółtego,
3 łyżki posiekanej pietruszki ( ja dodałam mrożoną),
10 sztuk średniej wielkości pieczarek,
2 łyżki masła klarowanego,
2-3 łyżki suszonego majeranku,
sól, pieprz do smaku,
olej do posmarowania blaszki.
Schab faszerowany pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, osuszamy i przecinamy nożem wzdłuż (nie do końca tak, aby powstał duży płat - kształt otwartej książki). Schab nacieramy solą, majerankiem i pokrojonym drobno czosnkiem (połową). Mięso wkadamy do lodówki na około 1 godzinę.
Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy na rozgrzaną patelnię tak, aby odparowały z wody, co jakiś czas mieszamy. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, masło i delikatnie podsmażamy. Do przestudzonych pieczarek dodajemy pokojony drobno pozostały czosnek, posiekaną pietruszkę i starty na tarce ser żółty. Farsz doprawiamy pieprzem i solą.
Przygotowane pieczarki przekładamy na płat schabu. Całość zwijamy w roladę i spinamy wykałaczkami.
Roladę smarujemy olejem i potrzepujemy majerankiem. Wkładamy do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej folią foremki, wlewamy 1/2 szkl. wody, przykrywamy folią i wstawiamy do nagrzanego, do 180 stopni C piekarnika. Pieczemy przez około 1,5 godz. 20 min. przed zakończeniem pieczenia odkrywamy mięso tak, aby się ładnie zarumieniło.
Po upieczeniu wyciągamy wykałaczki i kroimy roladę w plastry. Powstały wywar możemy zagęścić (mąką, ziemniakami) i tak przygotowanym sosem polewamy pokrojoną w plastry roladę.
Porady
Schab wyśmienicie smakuje podany na gorąco z pieczonymi ziemniaczkami i zestawem surówek lub na zimno z pieczywem.
Komentarze