REKLAMA

Schab faszerowany pieczarkami

wyświetlono: 7740 | dodany do książki kucharskiej: 8 | polecenia: 0

Tak przygotowany schab to świetna propozycja na świąteczny obiad.

opublikowany: 17.04.2019
Udostępnij Pinterest
  • dla 8 osób
  • 50 min
  • Średni

Składniki:

  • 1,70kg schabu,
    8 ząbków czosnku,
    2 średniej wielkości cebule,
    100g sera żółtego,
    3 łyżki posiekanej pietruszki ( ja dodałam mrożoną),
    10 sztuk średniej wielkości pieczarek,
    2 łyżki masła klarowanego,
    2-3 łyżki suszonego majeranku,
    sól, pieprz do smaku,
    olej do posmarowania blaszki.
Ocena:

(średnia 4.5 z 145 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Schab faszerowany pieczarkami 1. Mięso myjemy, osuszamy i przecinamy nożem wzdłuż (nie do końca tak, aby powstał duży płat - kształt otwartej książki). Schab nacieramy solą, majerankiem i pokrojonym drobno czosnkiem (połową). Mięso wkadamy do lodówki na około 1 godzinę.
    Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy na rozgrzaną patelnię tak, aby odparowały z wody, co jakiś czas mieszamy. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, masło i delikatnie podsmażamy. Do przestudzonych pieczarek dodajemy pokojony drobno pozostały czosnek, posiekaną pietruszkę i starty na tarce ser żółty. Farsz doprawiamy pieprzem i solą.
    Przygotowane pieczarki przekładamy na płat schabu. Całość zwijamy w roladę i spinamy wykałaczkami.
    Roladę smarujemy olejem i potrzepujemy majerankiem. Wkładamy do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej folią foremki, wlewamy 1/2 szkl. wody, przykrywamy folią i wstawiamy do nagrzanego, do 180 stopni C piekarnika. Pieczemy przez około 1,5 godz. 20 min. przed zakończeniem pieczenia odkrywamy mięso tak, aby się ładnie zarumieniło.
    Po upieczeniu wyciągamy wykałaczki i kroimy roladę w plastry. Powstały wywar możemy zagęścić (mąką, ziemniakami) i tak przygotowanym sosem polewamy pokrojoną w plastry roladę.

Porady

Schab wyśmienicie smakuje podany na gorąco z pieczonymi ziemniaczkami i zestawem surówek lub na zimno z pieczywem.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: AnnaKoziel jaaaa

Faszerowany schab

Szybki pomysł na roladki, jako porcja mięsa do obiadu

kategoria: Dania główne Szynki Ser opublikowany: 22.05.2017 | wyświetlono: 532 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE