Pawi Ogon

  • wyświetlono: 4409 |
  • dodany do książki kucharskiej: 31 |
  • polecenia: 1

Wspaniałe miodowe ciasto, które pasuje na każda rodzinną okazję oraz święta, sylwestra i karnawał.

Marta Ryżek-Kalkowska
  • 26 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Ciasto na rolady:
ok 4 szklanki mąki pszennej
0,5 kostki margaryny
4 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 małe jajka
0,5 szklanki cukru pudru

+3 rodzaje dżemów
dżem owocowy,
dżem z czarnej porzeczki ,
powidła

Ciasto miodowe na spód i górę ciasta:
3 szklanki maki (ok450g)
3 łyżeczki miodu
1 łyżeczka sody
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150g margaryny
0,5 szklanki cukru pudru
wymiar blachy : 24/37cm

Krem:
1 litr mleka 3,2 %
2 budynie waniliowe
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 kostki margaryny lub masła
krem podziel na 3 części.

Złożenie ciasta:
ciasto miodowe
krem
rolady
galaretka
krem
ciasto miodowe
krem


3 zielone galaretki

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Pawi Ogon

  • galaretka1. Galaretki wsyp do gorącej 1 litra gorącej wody, wymieszaj i dolej jeszcze 3/4 szklanki zimnej wody.
  • ciasto na roladki2. Składniki na ciasto do roladek zagniatamy. Dzielimy dokładnie na 3 równe części.
  • Dżem3. Przygotuj trzy różne smakowe dżemy.
  • rolada4. Ciasto rozwałkuj na taką długość w jakiej będziesz robić ciasto,aby roladki były równej długości.Każdą roladkę posmaruj innym dżemem.
  • rolada5. Zwijamy najpierw zwiń roladki lekko do środka a następnie zwijamy od dołu do góry. Tak postępuj z wszystkimi roladkami.
  • dżem owocowy6. Dżem owocowy
  • powidła7. Powidła
  • rolady8. Zwinięte roladki układamy na papierze na dużej blaszce z piekarnika i pieczemy 30-40 minut w 180 stopniach
  • ciasto miodowe9. W między czasie przygotuj ciasto miodowe na spód i górę ciasta.
    Wszystkie składniki zagniatamy i dzielimy na 2 równe części.
  • ciasto10. Ciasto rozwałkuj i wyłóż na dwie równe blachy wyłożone papierem do pieczenia. pieczemy około 10 minut w 180 stopniach.
  • krem11. Krem: odlej 1 szklankę mleka, a resztę zagotuj. W pozostałym mleku rozpuść budyń i maki. Wlej do gotującego mleka i dokładnie wymieszaj. Po wystudzeniu zmiksuj z margaryną.

    Krem podziel na 3 części.
  • przełożenie12. Jedną część kremu wyłóż na ciasto miodowe.
  • składanie ciasta13. Następnie połóż trzy roladki.
  • składanie ciasta14. Zalej tężejąca galaretką (zostaw pół szklanki galaretki do dekoracji) Pozostaw galaretkę do całkowitego zastygnięcia.
  • składanie ciasta15. Następnie posmaruj kremem.
  • składanie ciasta16. Płóz na krem ciasto miodowe,a na ciasto wyłóż resztę kremu.
  • dekoracja17. Udekoruj zimną galaretką tnąc ją lub dziabiąc na kawałeczki i posyp na ciasto.

Porady

Najlepiej smakuje po 2 dniach.

PRZEPIS DNIA Wtorek 4.11.2014r. http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?page=206

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciezdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakigalaretkaCiastopowidłakremurodzinymiódroladaplacekWigiliaWielkanocświętaostatkikomuniaCiasto z galaretkądżemkarnawałboże narodzenieimprezado kawysłodkiesylwesterciasto do kawycoś słodkiegociasto miodoweimieninyeleganckiepyszne ciastonowy rokandrzejkiprzepis_miesiąca1000pawi ogonświetne ciasto
 

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto z malinami i galaretką

Dodane przez: bogusia82

Ciasto z malinami i galaretką

Placek z malinami to bardzo smaczne...

.

Dodane przez: Anitka0804

Ciasto Prezydent

To ciasto nazywane pod różną nazwą...

.

Dodane przez: Anitka0804

Ciasto Brzoskwiniowa delicja - bez pieczenia

Pyszne warstwowe ciasto bez pieczenia...

Wuzetka

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Wuzetka tradycyjna

Uwielbiam to ciasto, jest proste,...

.

Dodane przez: Anitka0804

Ciasto Królewiec

To ciasto to chyba każdy z nas...

Ciasto krówka

Dodane przez: bogusia82

Ciasto krówka

Pyszne ciasto miodowe z bitą śmietaną...