Świąteczna rolada z makiem, orzechami i rodzynkami

4.47 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Święta Bożego Narodzenia czekają z niecierpliwością dorośli i dzieci, przecież święta niosą ze sobą radość, dużo prezentów, a takoż słodyczy. Zawsze na święta króluje na stole rolada, przepis dostałam w spadku po mojej babci. Zawsze wychodzi ładna i smaczna.

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • 340 g mąki
    160 ml ciepłego mleka
    20 g drożdży (1,5 łyżeczki suchych drożdży)
    2 szt. żółtka
    30 g masła
    60 g cukru pudru
    szczypta soli
    1 łyżeczka cukru waniliowego

    Nadzienie:

    200 g mielonego maku
    2 szt. białka
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki miodu
    40 g orzechy włoskie
    40 g rodzynek
    15 g masła
    skórka z cytryny

    Dekoracja:

    biały lukier
    owoce kandyzowane
    płatki migdałowe
Wystaw ocenę:

4.47 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Makowiec Desery

Świąteczna rolada z makiem, orzechami i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki do ciasta 1. Wszystkie składniki do ciasta powinny być świeże, dzięki temu ciasto dobrze urośnie i będzie smaczne. Ważne też, żeby produkty były pokojowej temperatury, a mleko ciepłe (37-38 C).
  • Ciasto 2. Do miski pokruszyć drożdże, posypać łyżką cukru, łyżką mąki i zalać ok. 50 ml ciepłym mlekiem. Wymieszać za pomocą drewnianej łyżki, nakryć miskę czystym ręcznikiem i zostawić na ok. 12-15 min.
    Dodać resztę składników: żółtka, sól, cukier puder, cukier wanilinowy, mleko i mąkę, przesianą przez sito. Zamieść jednolite, elastyczne ciasto. Na koniec dodać roztopione i ostudzone masło. Gotowe ciasto nakryć ręcznikiem. Zostawić w ciepłym, bez przeciągów miejscu na ok. 40 min.
  • składniki dla nadzienia: orzechy włoskie pokruszyć. Rodzynki umyć i zamoczyć w wodzie. Masło roztopić i zostawić do ostudzenia. Mak przemyć wodą, sparzyć wrzątkiem, przecedzić przez sito i zmielić trzykrotnie, na maszynce do mięsa 3. W tym czasie przygotować składniki dla nadzienia: orzechy włoskie pokruszyć. Rodzynki umyć i zamoczyć w wodzie. Masło roztopić i zostawić do ostudzenia. Mak przemyć wodą, sparzyć wrzątkiem, przecedzić przez sito i zmielić trzykrotnie, na maszynce do mięsa, na drobnych oczkach. Można kupić gotowy mielony mak.
  • Ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na dwie równe części. Z każdej uformować kulę, nakryć ręcznikiem. Odstawić na 10-15 min. 4. Ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na dwie równe części. Z każdej uformować kulę, nakryć ręcznikiem. Odstawić na 10-15 min.
  • Białka ubić na sztywną pianę. składniki na nadzienie, rodzynki  wcześniej przecedzić przez sitko. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać delikatnie ubite białka. Wymieszać. 5. Białka ubić na sztywną pianę. Do dużej miski dać wszystkie składniki na nadzienie, rodzynki wcześniej przecedzić przez sitko. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać delikatnie ubite białka. Wymieszać.
  • Z każdej kuli ciasta rozwałkować prostokąt, o grubości ok.4 mm. W razie potrzebie posypać ciasto trochę mąką. Wyłożyć równomiernie na ciasto po połowie nadzienia makowego, zostawiając przy brzegach po 1,5 cm odstęp. Zawinąć w roladę. Brzegi akuratnie złąc 6. Z każdej kuli ciasta rozwałkować prostokąt, o grubości ok.4 mm. W razie potrzebie posypać ciasto trochę mąką. Wyłożyć równomiernie na ciasto po połowie nadzienia makowego, zostawiając przy brzegach po 1,5 cm odstęp. Zawinąć w roladę. Brzegi akuratnie złączyć.
  • Każdą roladę zawinąć w papier do pieczenia(w dwie-trzy warstwy), zostawiając po centymetrze przestrzeni, żeby ciasto miało miejsce pod czas pieczenia. Rolady wyłożyć na blachę do pieczenia, szwem do spodu. Odstawić na 15 min. w ciepłe miejsce. 7. Każdą roladę zawinąć w papier do pieczenia(w dwie-trzy warstwy), zostawiając po centymetrze przestrzeni, żeby ciasto miało miejsce pod czas pieczenia. Rolady wyłożyć na blachę do pieczenia, szwem do spodu. Odstawić na 15 min. w ciepłe miejsce.
  • Włączyć piekarnik, nagrzać do 180 C i piec 30 min. Wyjąć gotowe rolady z papieru i wyłożyć na kratce. Ostudzić. 8. Włączyć piekarnik, nagrzać do 180 C i piec 30 min. Wyjąć gotowe rolady z papieru i wyłożyć na kratce. Ostudzić.
  • Do dekoracji przygotowałam lukier: w miseczce wymieszać po łyżce soku z cytryny i wody, dodać cukru pudru, bardzo dokładnie utrzeć, do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Gotowym lukrem polać rolady. Ozdobić owocami kandyzowanymi I płatkami migd 9. Do dekoracji przygotowałam lukier: w miseczce wymieszać po łyżce soku z cytryny i wody, dodać cukru pudru, bardzo dokładnie utrzeć, do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Gotowym lukrem polać rolady. Ozdobić owocami kandyzowanymi I płatkami migdałowymi. Roladę można dekorować też roztopioną czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak
18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
-40% na wszystkie produkty
-40% na wszystkie produkty
Rabat 40% na wszystkie nieprze... więcej»
Kod rabatowy:wiosna40
Zobacz
+
-40% na wszystkie produkty
Online

Rabat 40% na wszystkie nieprzecenione produkty dostępny na christianlaurent.eu. Wpisz w polu kod rabatowy tuż przed finalizacją zamówienia. Szczegóły na stronie. 

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:wiosna40
Zobacz
-30% na wszystko
-30% na wszystko
Rabat -30% na cały asortyment,... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO30
Zobacz
+
-30% na wszystko
Online

Rabat -30% na cały asortyment, również produkty przecenione. Kupuj na www.gap.pl. Szczegóły na stronie.  

Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 239 zł.  

Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 167,30 zł

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO30
Zobacz
20% rabatu na kosmetyki Clarena
20% rabatu na kosmetyki Clarena
Rabat na cały asortyment dostę... więcej»
Kod rabatowy:SZALONE20
Zobacz
+
20% rabatu na kosmetyki Clarena
Online
Stacjonarnie

Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALONE20
Zobacz
-30% przy zakupach za min. 229zł*
-30% przy zakupach za min. 229zł*
30% rabatu na cały asortyment... więcej»
Kod rabatowy:szalenstwo30
Zobacz
+
-30% przy zakupach za min. 229zł*
Online
Stacjonarnie

30% rabatu na cały asortyment przy zakupach za min. 229zł. Rabat nakłada się w koszyku po wpisaniu kodu oferty i spełnieniu warunków oferty. Nie łączy się z innymi ofertami. Nie dotyczy produktów przecenionych, pomadek Almost Lipstick in Black Honey, miniproduktów, zestawów oraz nowości. Oferta dostępna w salonach firmowych i na clinique.com.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:szalenstwo30
Zobacz
-30% na całą ofertę kosmetyków
-30% na całą ofertę kosmetyków
Rabat -30% na całą ofertę kosm... więcej»
Kod rabatowy:SZ2024
Zobacz
+
-30% na całą ofertę kosmetyków
Online

Rabat -30% na całą ofertę kosmetyków marek Bielenda Professional i Supremelab, obowiązuje na www.bielenda.com. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZ2024
Zobacz
Do -30% na wybrane nowości
Do -30% na wybrane nowości
Rabat do -30% na wybrane nowoś... więcej»
Zobacz
+
Do -30% na wybrane nowości
Online
Stacjonarnie

Rabat do -30% na wybrane nowości z kolekcji Wiosna/Lato 2024 i wiele więcej! Oferta dostępna w sklepach stacjonarnych i na gomez.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.  

Produkt widoczny na zdjęciu nie jest objęty rabatami.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.44 (181 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

rolada schabowa

To może cię zainteresować