REKLAMA

Świąteczna rolada z makiem, orzechami i rodzynkami

wyświetlono: 1543 | dodany do książki kucharskiej: 9 | polecenia: 0

Święta Bożego Narodzenia czekają z niecierpliwością dorośli i dzieci, przecież święta niosą ze sobą radość, dużo prezentów, a takoż słodyczy. Zawsze na święta króluje na stole rolada, przepis dostałam w spadku po mojej babci. Zawsze wychodzi ładna i smaczna.

opublikowany: 14.12.2018
Udostępnij Pinterest
  • dla 2 osób
  • 2 godz. 30 min
  • Średni

Składniki:

  • 340 g mąki
    160 ml ciepłego mleka
    20 g drożdży (1,5 łyżeczki suchych drożdży)
    2 szt. żółtka
    30 g masła
    60 g cukru pudru
    szczypta soli
    1 łyżeczka cukru waniliowego

    Nadzienie:

    200 g mielonego maku
    2 szt. białka
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki miodu
    40 g orzechy włoskie
    40 g rodzynek
    15 g masła
    skórka z cytryny

    Dekoracja:

    biały lukier
    owoce kandyzowane
    płatki migdałowe
Ocena:

(średnia 4.5 z 152 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki do ciasta 1. Wszystkie składniki do ciasta powinny być świeże, dzięki temu ciasto dobrze urośnie i będzie smaczne. Ważne też, żeby produkty były pokojowej temperatury, a mleko ciepłe (37-38 C).
  • Ciasto 2. Do miski pokruszyć drożdże, posypać łyżką cukru, łyżką mąki i zalać ok. 50 ml ciepłym mlekiem. Wymieszać za pomocą drewnianej łyżki, nakryć miskę czystym ręcznikiem i zostawić na ok. 12-15 min.
    Dodać resztę składników: żółtka, sól, cukier puder, cukier wanilinowy, mleko i mąkę, przesianą przez sito. Zamieść jednolite, elastyczne ciasto. Na koniec dodać roztopione i ostudzone masło. Gotowe ciasto nakryć ręcznikiem. Zostawić w ciepłym, bez przeciągów miejscu na ok. 40 min.
  • składniki dla nadzienia: orzechy włoskie pokruszyć. Rodzynki umyć i zamoczyć w wodzie. Masło roztopić i zostawić do ostudzenia. Mak przemyć wodą, sparzyć wrzątkiem, przecedzić przez sito i zmielić trzykrotnie, na maszynce do mięsa 3. W tym czasie przygotować składniki dla nadzienia: orzechy włoskie pokruszyć. Rodzynki umyć i zamoczyć w wodzie. Masło roztopić i zostawić do ostudzenia. Mak przemyć wodą, sparzyć wrzątkiem, przecedzić przez sito i zmielić trzykrotnie, na maszynce do mięsa, na drobnych oczkach. Można kupić gotowy mielony mak.
  • Ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na dwie równe części. Z każdej uformować kulę, nakryć ręcznikiem. Odstawić na 10-15 min. 4. Ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na dwie równe części. Z każdej uformować kulę, nakryć ręcznikiem. Odstawić na 10-15 min.
  • Białka ubić na sztywną pianę. składniki na nadzienie, rodzynki  wcześniej przecedzić przez sitko. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać delikatnie ubite białka. Wymieszać. 5. Białka ubić na sztywną pianę. Do dużej miski dać wszystkie składniki na nadzienie, rodzynki wcześniej przecedzić przez sitko. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać delikatnie ubite białka. Wymieszać.
  • Z każdej kuli ciasta rozwałkować prostokąt, o grubości ok.4 mm. W razie potrzebie posypać ciasto trochę mąką. Wyłożyć równomiernie na ciasto po połowie nadzienia makowego, zostawiając przy brzegach po 1,5 cm odstęp. Zawinąć w roladę. Brzegi akuratnie złąc 6. Z każdej kuli ciasta rozwałkować prostokąt, o grubości ok.4 mm. W razie potrzebie posypać ciasto trochę mąką. Wyłożyć równomiernie na ciasto po połowie nadzienia makowego, zostawiając przy brzegach po 1,5 cm odstęp. Zawinąć w roladę. Brzegi akuratnie złączyć.
  • Każdą roladę zawinąć w papier do pieczenia(w dwie-trzy warstwy), zostawiając po centymetrze przestrzeni, żeby ciasto miało miejsce pod czas pieczenia. Rolady wyłożyć na blachę do pieczenia, szwem do spodu. Odstawić na 15 min. w ciepłe miejsce. 7. Każdą roladę zawinąć w papier do pieczenia(w dwie-trzy warstwy), zostawiając po centymetrze przestrzeni, żeby ciasto miało miejsce pod czas pieczenia. Rolady wyłożyć na blachę do pieczenia, szwem do spodu. Odstawić na 15 min. w ciepłe miejsce.
  • Włączyć piekarnik, nagrzać do 180 C i piec 30 min. Wyjąć gotowe rolady z papieru i wyłożyć na kratce. Ostudzić. 8. Włączyć piekarnik, nagrzać do 180 C i piec 30 min. Wyjąć gotowe rolady z papieru i wyłożyć na kratce. Ostudzić.
  • Do dekoracji przygotowałam lukier: w miseczce wymieszać po łyżce soku z cytryny i wody, dodać cukru pudru, bardzo dokładnie utrzeć, do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Gotowym lukrem polać rolady. Ozdobić owocami kandyzowanymi I płatkami migd 9. Do dekoracji przygotowałam lukier: w miseczce wymieszać po łyżce soku z cytryny i wody, dodać cukru pudru, bardzo dokładnie utrzeć, do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Gotowym lukrem polać rolady. Ozdobić owocami kandyzowanymi I płatkami migdałowymi. Roladę można dekorować też roztopioną czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: BARB 65283227_201192117466427_1378378167768580096_n

Świąteczna Rolada z makiem

Ciasto z makiem to podstawa świątecznych słodkości, ta rolada jest znakomita!

kategoria: Ciasta rolada makowiec Desery opublikowany: 26.11.2013 | wyświetlono: 5604 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0
Dodane przez: agatabulinska agatabulinska

Rolada świąteczna z orzechami

Pyszna słodka rolada idealna na święta :)

kategoria: Desery opublikowany: 18.11.2014 | wyświetlono: 959 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE