Świąteczna rolada z makiem, orzechami i rodzynkami

  • wyświetlono: 1026 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Święta Bożego Narodzenia czekają z niecierpliwością dorośli i dzieci, przecież święta niosą ze sobą radość, dużo prezentów, a takoż słodyczy. Zawsze na święta króluje na stole rolada, przepis dostałam w spadku po mojej babci. Zawsze wychodzi ładna i smaczna.

nataliakielek
  • 2 porcje
  • 150min
  • Średni

Składniki

340 g mąki
160 ml ciepłego mleka
20 g drożdży (1,5 łyżeczki suchych drożdży)
2 szt. żółtka
30 g masła
60 g cukru pudru
szczypta soli
1 łyżeczka cukru waniliowego

Nadzienie:

200 g mielonego maku
2 szt. białka
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki miodu
40 g orzechy włoskie
40 g rodzynek
15 g masła
skórka z cytryny

Dekoracja:

biały lukier
owoce kandyzowane
płatki migdałowe

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Świąteczna rolada z makiem, orzechami i rodzynkami

  • Wszystkie składniki do ciasta1. Wszystkie składniki do ciasta powinny być świeże, dzięki temu ciasto dobrze urośnie i będzie smaczne. Ważne też, żeby produkty były pokojowej temperatury, a mleko ciepłe (37-38 C).
  • Ciasto2. Do miski pokruszyć drożdże, posypać łyżką cukru, łyżką mąki i zalać ok. 50 ml ciepłym mlekiem. Wymieszać za pomocą drewnianej łyżki, nakryć miskę czystym ręcznikiem i zostawić na ok. 12-15 min.
    Dodać resztę składników: żółtka, sól, cukier puder, cukier wanilinowy, mleko i mąkę, przesianą przez sito. Zamieść jednolite, elastyczne ciasto. Na koniec dodać roztopione i ostudzone masło. Gotowe ciasto nakryć ręcznikiem. Zostawić w ciepłym, bez przeciągów miejscu na ok. 40 min.
  • składniki dla nadzienia: orzechy włoskie pokruszyć. Rodzynki umyć i zamoczyć w wodzie. Masło roztopić i zostawić do ostudzenia. Mak przemyć wodą, sparzyć wrzątkiem, przecedzić przez sito i zmielić trzykrotnie, na maszynce do mięsa3. W tym czasie przygotować składniki dla nadzienia: orzechy włoskie pokruszyć. Rodzynki umyć i zamoczyć w wodzie. Masło roztopić i zostawić do ostudzenia. Mak przemyć wodą, sparzyć wrzątkiem, przecedzić przez sito i zmielić trzykrotnie, na maszynce do mięsa, na drobnych oczkach. Można kupić gotowy mielony mak.
  • Ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na dwie równe części. Z każdej uformować kulę, nakryć ręcznikiem. Odstawić na 10-15 min.4. Ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na dwie równe części. Z każdej uformować kulę, nakryć ręcznikiem. Odstawić na 10-15 min.
  • Białka ubić na sztywną pianę. składniki na nadzienie, rodzynki  wcześniej przecedzić przez sitko. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać delikatnie ubite białka. Wymieszać.5. Białka ubić na sztywną pianę. Do dużej miski dać wszystkie składniki na nadzienie, rodzynki wcześniej przecedzić przez sitko. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać delikatnie ubite białka. Wymieszać.
  • Z każdej kuli ciasta rozwałkować prostokąt, o grubości ok.4 mm. W razie potrzebie posypać ciasto trochę mąką. Wyłożyć równomiernie na ciasto po połowie nadzienia makowego, zostawiając przy brzegach po 1,5 cm odstęp. Zawinąć w roladę. Brzegi akuratnie złąc6. Z każdej kuli ciasta rozwałkować prostokąt, o grubości ok.4 mm. W razie potrzebie posypać ciasto trochę mąką. Wyłożyć równomiernie na ciasto po połowie nadzienia makowego, zostawiając przy brzegach po 1,5 cm odstęp. Zawinąć w roladę. Brzegi akuratnie złączyć.
  • Każdą roladę zawinąć w papier do pieczenia(w dwie-trzy warstwy), zostawiając po centymetrze przestrzeni, żeby ciasto miało miejsce pod czas pieczenia. Rolady wyłożyć na blachę do pieczenia, szwem do spodu. Odstawić na 15 min. w ciepłe miejsce.7. Każdą roladę zawinąć w papier do pieczenia(w dwie-trzy warstwy), zostawiając po centymetrze przestrzeni, żeby ciasto miało miejsce pod czas pieczenia. Rolady wyłożyć na blachę do pieczenia, szwem do spodu. Odstawić na 15 min. w ciepłe miejsce.
  • Włączyć piekarnik, nagrzać do 180 C i piec 30 min. Wyjąć gotowe rolady z papieru i wyłożyć na kratce. Ostudzić.8. Włączyć piekarnik, nagrzać do 180 C i piec 30 min. Wyjąć gotowe rolady z papieru i wyłożyć na kratce. Ostudzić.
  • Do dekoracji przygotowałam lukier: w miseczce wymieszać po łyżce soku z cytryny i wody, dodać cukru pudru, bardzo dokładnie utrzeć, do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Gotowym lukrem polać rolady. Ozdobić owocami kandyzowanymi I płatkami migd9. Do dekoracji przygotowałam lukier: w miseczce wymieszać po łyżce soku z cytryny i wody, dodać cukru pudru, bardzo dokładnie utrzeć, do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Gotowym lukrem polać rolady. Ozdobić owocami kandyzowanymi I płatkami migdałowymi. Roladę można dekorować też roztopioną czekoladą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastoDesermakmakowiecświętaz makiemciasto z makiemrolada makowaświąteczny makowiecrolada z makiemtradycyjny makowiec
 

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto z makiem i masą cytrynową

Dodane przez: DanusiaC

CIASTO Z MAKIEM I KREMEM CYTRYNOWYM

Pyszne ciasto na świąteczny stół....

Ciasto Świąteczne

Dodane przez: Paulina11.03

Świąteczne ciasto z orzechami, kokosem i...

Orzechy, kokos, przyprawa piernikowa,...

ciasto      z biszkoptami

Dodane przez: BOŻENA ZIARNO

Ciasto biszkoptowe z makiem i masą budyniową

-delikatne i nieziemskie w smaku!

Babka z makiem i ajerkoniakiem

Dodane przez: Dolcevitainmykitchen

Babka z makiem i ajerkoniakiem

Pyszna babka z makiem i ajerkoniakiem,...

Ciasto z makiem i serem

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ciasto z makiem i serem

Ciasto serowo makowe z dodatkiem...

jabłecznik

Dodane przez: bieniaszka

Jabłecznik z orzechami i kremem

Pięknie się prezentuje i doskonale...