Drożdżowa strucla z makiem

  • wyświetlono: 26048 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Cudowne połączenie ciasta drożdżowego z masą makową. Idealne ciasto na każde święto.

anaid123
  • 120min

Składniki

(proporcja na 2 strucle) wymiary formy 30x10

ciasto
500 g mąki,
40 g świeżych drożdży,
250 ml mleka,
3 żółtka (białka zostawiamy - przydadzą się do masy makowej),
120 g cukru,
60 g masła,
1/2 łyżeczki soli,
kilka kropel esencji waniliowej lub 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
1 jajko do smarowania

Masa makowa:
(proporcja na 2 strucle)

500 g maku,
ok. 1/2 litra mleka,
200 g cukru,
3 łyżki miodu,
60 g masła,
2 białka,
30 g blanszowanych, posiekanych migdałów,
30 g rodzynków,
30 g skórki pomarańczowej,
1 łyżeczka rumu (opcjonalnie)

Dodatkowo
cukier puder

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżowa strucla z makiem

  • 1. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, 2 łyżkami mąki i 3 łyżkami ciepłego mleka. Rozczyn zostawić do wyrośnięcia.
    Mąkę przesiać do głębokiej miski, wymieszać z solą. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem. Masło stopić, podgrzewając razem z pozostałym mlekiem.
    Wyrośnięty rozczyn przełożyć do miski z mąką. Dodać utarte żółtka, wanilię i wszystko wymieszać. Wyrabiając powoli ciasto stopniowo dodawać ciepłe mleko ze stopionym masłem. Wyrabiać, aż ciasto zrobi się gładkie, pulchne i lśniące. Uformować kulę i zostawić w misce, oprószonej mąką do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
    Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkować cienko na kształt prostokąta.
  • 2. Mak opłukać i sparzyć wrzącą wodą (najlepiej zrobić to wieczorem, dzień przed planowanym przygotowywaniem makowców). Odcedzić wodę, po czym mak zalać mlekiem w garnku i gotować na wolnym ogniu około 15 minut. Odcedzić i dobrze odcisnąć mak (najlepiej przez tetrową lub bawełnianą ściereczkę), po czym zmielić dwu lub trzykrotnie.
    Masło stopić. Zmielony mak przełożyć do garnka lub głębokiej patelni. Dodać stopione masło, miód, cukier oraz bakalie i smażyć na wolnym ogniu około 10 minut, ciągle mieszając. Masę ostudzić i wymieszać z rumem.

    Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z zimną masą makową.
  • 3. Ciasto posmarować roztrzepanym białkiem i nałożyć masę makową, zostawiając ok. 2 cm wolnej przestrzeni na brzegach i zwinąć ciasno w rulon, podwijając brzegi do środka, aby zamknąć struclę.
    Uformowane makowce przełożyć do form keksowych, wyłożonych papierem do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podchodzi do brzegów formy, posmarować wierzch strucli roztrzepanym jajkiem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec 40-50 minut (do suchego patyczka).
  • 4. Po wystudzeniu obficie posypać cukrem pudrem.

Porady

Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe powinny być wcześniej wyjęte z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową;

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zycieszkola_babcimama_mnie_nauczylaWielkanocmakowiecboże narodzeniedrożdżowe z makiemdrożdżowa strucla z makiem

Komentarze

Podobne przepisy

makowiec

Dodane przez: Aninka88

STRUCLA Z MAKIEM

na świąteczny stół

Strucla z makiem

Dodane przez: bietka

Strucla z makiem

Taka strucla gości u nas na wigilijnym...

Drożdżowa strucla z jabłkami

Dodane przez: Cynamonowy Pył

Drożdżowa strucla z jabłkami

Miękkie, wilgotne ciasto i przepyszne...

Strucla z makiem

Dodane przez: czarrna

Strucla z makiem

Obowiązkowa świąteczna pozycja...

image-16wseko

Dodane przez: słodyczka

Strucla z makiem

krucho-drożdżowa

Skuś się

Dodane przez: Natalia Jaśkowiak

Strucla z makiem

Strucla z makiem to rozkosz w ustach,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE