Drożdżowa strucla z makiem

wyświetlono: 44986 | dodany do książki kucharskiej: 6 | polecenia: 0

Cudowne połączenie ciasta drożdżowego z masą makową. Idealne ciasto na każde święto.

opublikowany: 14.01.2015
Udostępnij Pinterest
  • 2 godz.

Składniki:

  • (proporcja na 2 strucle) wymiary formy 30x10

    ciasto
    500 g mąki,
    40 g świeżych drożdży,
    250 ml mleka,
    3 żółtka (białka zostawiamy - przydadzą się do masy makowej),
    120 g cukru,
    60 g masła,
    1/2 łyżeczki soli,
    kilka kropel esencji waniliowej lub 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
    1 jajko do smarowania

    Masa makowa:
    (proporcja na 2 strucle)

    500 g maku,
    ok. 1/2 litra mleka,
    200 g cukru,
    3 łyżki miodu,
    60 g masła,
    2 białka,
    30 g blanszowanych, posiekanych migdałów,
    30 g rodzynków,
    30 g skórki pomarańczowej,
    1 łyżeczka rumu (opcjonalnie)

    Dodatkowo
    cukier puder
Ocena:

(średnia 4.48 z 198 głosów)

Drożdżowa strucla z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, 2 łyżkami mąki i 3 łyżkami ciepłego mleka. Rozczyn zostawić do wyrośnięcia.
    Mąkę przesiać do głębokiej miski, wymieszać z solą. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem. Masło stopić, podgrzewając razem z pozostałym mlekiem.
    Wyrośnięty rozczyn przełożyć do miski z mąką. Dodać utarte żółtka, wanilię i wszystko wymieszać. Wyrabiając powoli ciasto stopniowo dodawać ciepłe mleko ze stopionym masłem. Wyrabiać, aż ciasto zrobi się gładkie, pulchne i lśniące. Uformować kulę i zostawić w misce, oprószonej mąką do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
    Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkować cienko na kształt prostokąta.
  • 2. Mak opłukać i sparzyć wrzącą wodą (najlepiej zrobić to wieczorem, dzień przed planowanym przygotowywaniem makowców). Odcedzić wodę, po czym mak zalać mlekiem w garnku i gotować na wolnym ogniu około 15 minut. Odcedzić i dobrze odcisnąć mak (najlepiej przez tetrową lub bawełnianą ściereczkę), po czym zmielić dwu lub trzykrotnie.
    Masło stopić. Zmielony mak przełożyć do garnka lub głębokiej patelni. Dodać stopione masło, miód, cukier oraz bakalie i smażyć na wolnym ogniu około 10 minut, ciągle mieszając. Masę ostudzić i wymieszać z rumem.

    Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z zimną masą makową.
  • 3. Ciasto posmarować roztrzepanym białkiem i nałożyć masę makową, zostawiając ok. 2 cm wolnej przestrzeni na brzegach i zwinąć ciasno w rulon, podwijając brzegi do środka, aby zamknąć struclę.
    Uformowane makowce przełożyć do form keksowych, wyłożonych papierem do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podchodzi do brzegów formy, posmarować wierzch strucli roztrzepanym jajkiem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec 40-50 minut (do suchego patyczka).
  • 4. Po wystudzeniu obficie posypać cukrem pudrem.

Porady

Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe powinny być wcześniej wyjęte z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową;

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE