Danie z pewnością zasmakuje osobom lubiącym bakłażana. Jest lekkie, a dodatek mięsa sprawia, że jest bardzo sycące. To połączenie pomidorów i bakłażana kojarzy mi się z latem.
50 min
Składniki:
schab 4-5 plastrów (około 500g),
pieczarki 500g+250g,
1 mały bakłażan,
pomidory krojone w puszce 1200g (składnik dodatkowy),
sól,
pieprz,
czosnek,
papryka ostra,
bazylia 2 łyżeczki,
oregano 1 łyżeczka,
cukier do smaku,
listki bazylii do dekoracji,
ryż do podania,
masło do smażenia,
olej do smażenia
Potrawka z bakłażana z mięsnymi roladkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.250 g pieczarek kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle na złoty kolor doprawiając do smaku solą, pieprzem, czosnkiem i ostrą papryką.
2.Kotlety rozbijamy na cienkie plastry. Oprószamy je solą i pieprzem. Na każdym kotlecie układamy po 2 listki bazylii i podsmażone pieczarki. Zwijamy roladki. Roladki podsmażamy na oleju na złoty kolor z każdej strony.
3.Bakłażana kroimy w kostkę i podsmażamy około 3 minuty na małym ogniu. Pozostałe pieczarki kroimy w plastry. Podsmażamy je na maśle na złoty kolor, doprawiając solą, pieprzem i czosnkiem. Kolejno wlewamy pomidory, dodajemy przyprawy i zioła i całość smażymy 5-7 minut na wolnym ogniu aż część płynu odparuję i sos zgęstnieje.
4.Wówczas dodajemy podsmażonego bakłażana i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Całość doprawiamy ewentualnie do smaku.
5.Do naczynia żaroodpornego wkładamy 1/3 masy. Następnie układamy podsmażone roladki i wykładamy pozostałą masę. Całość zapiekamy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Można dodatkowo posypać 1-2 łyżkami żółtego sera. Danie podałam z ryżem. Będzie pasowała do niego również kasza. Życzę smacznego :)
Komentarze