Rolada biszkoptowa z kremem śliwkowym z nutą cynamonu i bitą śmietaną
60 min
Dla 10 osób
Składniki:
Biszkopt :
6 jaj
12 dkg mąki
18 dkg cukru
6 łyżek wody
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem śliwkowy :
300g śliwek
300ml śmietany kremówki
1/2 szkl cukru
cukier waniliowy duży
5 łyżeczek żelatyny
sok wyciśnięty z połowy cytryny
kawałek laski cynamonu
Do dekoracji:
250 ml kremówki
op. Śnieżki
2 łyzki cukru pudru
śliwka
Rolada śliwkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Biszkopt :
Do żółtek dodać cukier kryształ , cukier waniliowy , wodę wszystko utrzeć do białości .
2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia , połączyć z utartymi żółtkami
3. Z białek ubić pianę , delikatnie połączyć z masą jajeczną
4. Blachę o wymiarach 35/38 wyłożyć papierem do pieczenia , wylać ciasto , piec około 25 minut w 175 *C . Gorący biszkopt wyłożyć na lnianą ściereczkę , ściągnąć papier , zwinąć w roladę , zostawić do wystygnięcia
2.Krem:
Śliwki umyć , usunąć pestki, zalać 1/2 szkl wody, dodać cukier, sok z cytryny i cynamon, zagotować, gotować aż śliwki zaczną się rozpadać .
Wyjąć cynamon, śliwki zmiksować blenderem, przetrzeć przez sitko, żelatynę namoczyć w małej ilości wody, odstawić aż napęcznieje, podgrzewając rozpuścić , dodać do masy śliwkowej , odstawić do lekkiego stężenia.
Śmietanę ubić połączyć z masą śliwkową.
3.Na wystudzony biszkopt wyłożyć masę śliwkową , zwinąć roladę.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śnieżką, udekorować roladę, całość schłodzić.
Komentarze