Rolada śliwkowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 10 osób

Rolada biszkoptowa z kremem śliwkowym z nutą cynamonu i bitą śmietaną

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt :
    6 jaj
    12 dkg mąki
    18 dkg cukru
    6 łyżek wody
    cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem śliwkowy :
    300g śliwek
    300ml śmietany kremówki
    1/2 szkl cukru
    cukier waniliowy duży
    5 łyżeczek żelatyny
    sok wyciśnięty z połowy cytryny
    kawałek laski cynamonu

    Do dekoracji:
    250 ml kremówki
    op. Śnieżki
    2 łyzki cukru pudru
    śliwka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada

Rolada śliwkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Biszkopt :
    Do żółtek dodać cukier kryształ , cukier waniliowy , wodę wszystko utrzeć do białości .
    2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia , połączyć z utartymi żółtkami
    3. Z białek ubić pianę , delikatnie połączyć z masą jajeczną
    4. Blachę o wymiarach 35/38 wyłożyć papierem do pieczenia , wylać ciasto , piec około 25 minut w 175 *C . Gorący biszkopt wyłożyć na lnianą ściereczkę , ściągnąć papier , zwinąć w roladę , zostawić do wystygnięcia
  • 2. Krem:
    Śliwki umyć , usunąć pestki, zalać 1/2 szkl wody, dodać cukier, sok z cytryny i cynamon, zagotować, gotować aż śliwki zaczną się rozpadać .
    Wyjąć cynamon, śliwki zmiksować blenderem, przetrzeć przez sitko, żelatynę namoczyć w małej ilości wody, odstawić aż napęcznieje, podgrzewając rozpuścić , dodać do masy śliwkowej , odstawić do lekkiego stężenia.
    Śmietanę ubić połączyć z masą śliwkową.
  • 3. Na wystudzony biszkopt wyłożyć masę śliwkową , zwinąć roladę.
    Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śnieżką, udekorować roladę, całość schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Cynamon Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować