REKLAMA

Rolada gołąbkowa z mięsem mielonym , kaszą i dodatkami

wyświetlono: 337 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Polecam gołąbki w nowej odsłonie , jako roladę gołąbkową .
Rolada z mało spotykanym farszem , ale za to jakim smacznym bo z dodatkiem suszonych pomidorów i sera feta.

opublikowany: 02.12.2020
Udostępnij Pinterest
  • dla 10 osób
  • 60 min
  • Łatwy

Składniki:

  • liście kapusty włoskiej 5 szt,
    mięso mielone 300 g,
    kasza gryczana 100 g,
    ser feta 150 g,
    suszone pomidory około 6 - 7 szt,
    cebula 1 szt,
    sól i pieprz do smaku,
    bazylia 1 płaska łyżeczka,( nie koniecznie),
    oliwa z oliwek ,

    dodatkowo;
    folia aluminiowa,
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Rolada gołąbkowa z mięsem mielonym ,kaszą 1. Liście kapusty po obcięciu grubych nerw, obgotować lekko we wrzątku.
    Po ugotowaniu wyjąć i osuszyć.
    Kaszę ugotować według opisu na opakowaniu.
    Suszone pomidory pokroić w paski.
    Cebulę obrać, pokroić i podsmażyć na oliwie.
    Ser feta pokroić na kawałki.
    W misce wymieszać mięso mielone z ugotowaną kaszą, dodać podsmażoną cebulę, pokrojone pomidory i przyprawy. ( uważać z solą bo ser feta sam w sobie jest słony).
    Na samym końcu dodać pokrojony ser feta i ponownie wymieszać.
    Liście kapusty ułożyć na zakładki na foli aluminiowej jeden na drugim.
    Na liściach ułożyć wałek z masy.
    Całość ciasno zwinąć najpierw w liście, a następnie w folię aluminiową.
    Roladę włożyć do brytfanki z wodą z dodatkiem kostki rosołowej i gotować około 30 - 40 minut co jakiś czas obracając roladę.
    Po ugotowaniu wyjąć z wody i zostawić w foli do całkowitego wystudzenia.

    Po wystudzeniu rozwinąć i pokroić w grubsze plastry.

Porady

Zostawić w foli do całkowitego wystudzenia.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: beniawojt beniawojt

Rolada gołąbkowa

Zamiast tradycyjnych gołąbków,można upiec taką apetyczną roladę.

kategoria: rolada Dania główne gołąbki Przystawki opublikowany: 01.06.2016 | wyświetlono: 2900 Książki kucharskie: 12 | Polecenia: 0
Dodane przez: juchab juchab

Rolada z sera żółtego z mięsem mielonym

Idealny dodatek na uroczyste okazje!

kategoria: rolada Przystawki opublikowany: 08.01.2014 | wyświetlono: 65439 Książki kucharskie: 8 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE