Polecam gołąbki w nowej odsłonie , jako roladę gołąbkową .
Rolada z mało spotykanym farszem , ale za to jakim smacznym bo z dodatkiem suszonych pomidorów i sera feta.
60 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
liście kapusty włoskiej 5 szt,
mięso mielone 300 g,
kasza gryczana 100 g,
ser feta 150 g,
suszone pomidory około 6 - 7 szt,
cebula 1 szt,
sól i pieprz do smaku,
bazylia 1 płaska łyżeczka,( nie koniecznie),
oliwa z oliwek ,
Rolada gołąbkowa z mięsem mielonym , kaszą i dodatkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Liście kapusty po obcięciu grubych nerw, obgotować lekko we wrzątku.
Po ugotowaniu wyjąć i osuszyć.
Kaszę ugotować według opisu na opakowaniu.
Suszone pomidory pokroić w paski.
Cebulę obrać, pokroić i podsmażyć na oliwie.
Ser feta pokroić na kawałki.
W misce wymieszać mięso mielone z ugotowaną kaszą, dodać podsmażoną cebulę, pokrojone pomidory i przyprawy. ( uważać z solą bo ser feta sam w sobie jest słony).
Na samym końcu dodać pokrojony ser feta i ponownie wymieszać.
Liście kapusty ułożyć na zakładki na foli aluminiowej jeden na drugim.
Na liściach ułożyć wałek z masy.
Całość ciasno zwinąć najpierw w liście, a następnie w folię aluminiową.
Roladę włożyć do brytfanki z wodą z dodatkiem kostki rosołowej i gotować około 30 - 40 minut co jakiś czas obracając roladę.
Po ugotowaniu wyjąć z wody i zostawić w foli do całkowitego wystudzenia.
Po wystudzeniu rozwinąć i pokroić w grubsze plastry.
Komentarze