Rolada szpinakowa z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak miksujemy z olejem i sokiem z cytryny. Jajka ubijamy z cukrem do uzyskania puszystej, jasnej masy, a następnie dodajemy szpinak. Do masy przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy szpatułką do połączenia i przelewamy na blaszkę o wym. 26x38cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy do suchego patyczka- około 25 minut. Upieczony od razu wyciągamy, przykładamy drugim arkuszem papieru do pieczenia i zwijamy na roladę wzdłuż dłuższego boku (rolada będzie krótsza, ale jednocześnie wyższa). Pozostawiamy do przestudzenia.
Krem:
Żelatynę rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu, dostosowując ilość wody, do ilości substancji żelującej. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, wlewamy małym strumieniem żelatynę, dodajemy jagody i sok z cytryny, przygotowanym kremem smarujemy rozwiniętą roladę i delikatnie zwijamy. Polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą wymieszaną ze śmietanką.
Komentarze