PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Rolada szpinakowa z jagodamihttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0008/44/rolada-szpinakowa-z-jagodami_1.jpeg40006000http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/rolada-szpinakowa-z-jagodami
3 jajka
125ml oleju rzepakowego
120g cukru kryształu
50g świeżego szpinaku baby
Ok 250g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soku z cytryny
Krem:
300ml słodkiej 36% śmietany
3 łyżki cukru pudru
½ opakowania żelatyny do deserów
½ szklanki jagód leśnych
1 łyżeczka soku z cytryny
Polewa:
50 ml słodkiej śmietanki 30% lub 36%
½ tabliczki białej czekolady
Sposób przygotowania przepisu:
Rolada szpinakowa z jagodami
1.
Szpinak miksujemy z olejem i sokiem z cytryny. Jajka ubijamy z cukrem do uzyskania puszystej, jasnej masy, a następnie dodajemy szpinak. Do masy przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy szpatułką do połączenia i przelewamy na blaszkę o wym. 26x38cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy do suchego patyczka- około 25 minut. Upieczony od razu wyciągamy, przykładamy drugim arkuszem papieru do pieczenia i zwijamy na roladę wzdłuż dłuższego boku (rolada będzie krótsza, ale jednocześnie wyższa). Pozostawiamy do przestudzenia.
Krem:
Żelatynę rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu, dostosowując ilość wody, do ilości substancji żelującej. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, wlewamy małym strumieniem żelatynę, dodajemy jagody i sok z cytryny, przygotowanym kremem smarujemy rozwiniętą roladę i delikatnie zwijamy. Polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą wymieszaną ze śmietanką.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze