REKLAMA

Rolada lodowa z mandarynkami

wyświetlono: 917 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 0

Pyszna, delikatna rozpływająca się w ustach. Rewelacyjne połączenie delikatnego biszkopta z przepyszna masa na bazie śmietany z dodatkiem białej czekolady i serka mascarpone. Idealna do kawy.
Rewelacyjna na upalne dni, ale nie tylko. To też fajny pomysł na róże przyjęcia czy święta. Moi goście byli zachwyceni.

opublikowany: 12.01.2018
Udostępnij Pinterest
  • dla 10 osób
  • 60 min
  • Średni

Składniki:

  • Składniki: (blacha 35x25 cm)
    biszkopt:
    5 jajek
    5 czubatych łyżki mąki tortowej,
    5 łyżek ksylitolu (może być cukier),
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli,
    kilka kropel aromatu cytrynowego (lub innego ulubionego),
    masa:
    200 ml śmietany 36%,
    100g białej czekolady,
    100g serka mascarpone
    polewa:
    30 g białej czekolady,
    łyżeczka śmietany 36%,
    łyżeczka masła,
    oraz:
    mandarynki z puszki w lekki syropie,
    wiórki kokosowe (opcjonalnie),
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt:
    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.
    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier, po żółtku cały czas delikatnie ubijając oraz stopniowo mąkę, aromat.
    Ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną pergaminem, wysmarowaną odrobiną oleju (u mnie kokosowy) i pieczemy ok. 15 min w temperaturze 180 °C. Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto się upiekło.
    Gotowe ciasto przekładamy z papierem na czystą ściereczkę, ściągamy papier i zwijamy roladę razem ze ściereczką. Odstawiamy do wystudzenia.
    masa:
    Śmietanę wlewamy do garnuszka. Dodajemy do niej połamaną czekoladę i lekko podgrzewamy, cały czas mieszając. W momencie gdy cała czekolada się rozpuści i połączy ze śmietaną, zdejmujemy i studzimy. Schłodzoną masę czekoladowo- śmietanową miksujemy na niskich obrotach, do momentu uzyskania konsystencji gęstego kremu, następnie dodajemy stopniowo serek i miksujemy do połaszenia składników.
    polewa:
    Czekoladę, masło i śmietanę rozpuszczamy w kąpieli wodnej aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
    Wykonanie:
    Biszkopt rozwijamy i rozsmarowujemy powstały krem ( jeśli wydaje nam się za dużo kremu i ciężko nam zwiną roladę to część masy możemy zostawić do posmarowania wierzchu rolady), układamy mandarynki i zwijamy w roladę. Ja zawinęłam w folię aluminiową (lekko natłuszczoną olejem kokosowym) aby rolada ładnie się ułożyła. Następnie schładzamy w lodówce przez kilka godzin lub wkładamy do zamrażarki. Przed podaniem polewamy polewą, dekorujemy mandarynkami i posypujemy wiórkami.
    Jeśli roladę włożymy do zamrażarki to należy ja wyciągnąć około 20 min przed podaniem żeby nie była za bardzo zmrożona, będzie smaczniejsza :). Smacznego!

Porady

Masy wychodzi dość dużo i trochę trudno zwinąć roladę ale moje córeczki lubią jak jest dużo masy. Można zrobić jej trochę mniej, czasem robię też z 130 ml śmietany, 65 g białej czekolady, 65 g serka mascarpone. Około 30 min przed zrobieniem masy wkładam wszystkie składniki oraz mieszadła i miskę do zamrażarki aby były dobrze schłodzone, łatwiej wtedy ubije się nam masa.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: martyna.wirkus 4C1EA58A-DF29-48AA-9D8C-F55DD8A47DFC

Rolada bezowa z mandarynkami

Pyszna i łatwa w wykonaniu rolada bezowa z kremowym nadzieniem i mandarynkami

kategoria: Ciasta rolada beza opublikowany: 05.05.2021 | wyświetlono: 156 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: JulkaTomeczek 1dd

Ciasto góra lodowa

Ciasto dla wielbicieli masy z mleka w proszku

kategoria: Ciasta Desery biszkopty Ciasto opublikowany: 19.03.2017 | wyświetlono: 500734 Książki kucharskie: 43 | Polecenia: 2

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE