Bardzo łatwe danie tanie typu zamarynuj i upiecz. Pieczony schab w słodko-pikantnej marynacie doskonale nadaje się na obiad z dodatkiem gotowanych warzyw i ziemniaków lub na zimno jako wędlina do pieczywa.
60 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
schab bez kości 1kg
1 łyżeczka tabasco
150ml sosu teriyaki
2-3 łyżki miodu naturalnego
2-3 łyżki oleju słonecznikowego
2 łyżki octu winnego
1 łyżeczka suszonego rozmarynu lub gałązka świeżego
Pieczony schab miodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab myjemy, usuwamy niepotrzebne błonki i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Wszystkie składniki marynaty poza miodem dokładnie mieszamy i polewamy mięso. Marynujemy w lodówce prze noc lub jeśli nie mamy tyle czasu prze minimum 2h.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Mięso wraz z marynata pieczemy na środkowej kratce prze 45 minut, co 15 minut polewając marynata spod mięsa. Kilka łyżek marynaty podbieramy z brytfanny i mieszamy z płynnym miodem. Mięso polewamy miodową zalewą i pieczemy jeszcze około 15 minut do zarumieniania.
Serwujemy na ciepło z ziemniakami i gotowanymi warzywami lub na zimno jako wędlinę.
Komentarze