Pieczony schab miodowy

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Bardzo łatwe danie tanie typu zamarynuj i upiecz. Pieczony schab w słodko-pikantnej marynacie doskonale nadaje się na obiad z dodatkiem gotowanych warzyw i ziemniaków lub na zimno jako wędlina do pieczywa.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • schab bez kości 1kg
    1 łyżeczka tabasco
    150ml sosu teriyaki
    2-3 łyżki miodu naturalnego
    2-3 łyżki oleju słonecznikowego
    2 łyżki octu winnego
    1 łyżeczka suszonego rozmarynu lub gałązka świeżego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pieczony schab miodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab myjemy, usuwamy niepotrzebne błonki i osuszamy ręcznikiem papierowym.
    Wszystkie składniki marynaty poza miodem dokładnie mieszamy i polewamy mięso. Marynujemy w lodówce prze noc lub jeśli nie mamy tyle czasu prze minimum 2h.
    Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Mięso wraz z marynata pieczemy na środkowej kratce prze 45 minut, co 15 minut polewając marynata spod mięsa. Kilka łyżek marynaty podbieramy z brytfanny i mieszamy z płynnym miodem. Mięso polewamy miodową zalewą i pieczemy jeszcze około 15 minut do zarumieniania.
    Serwujemy na ciepło z ziemniakami i gotowanymi warzywami lub na zimno jako wędlinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować