Schab peklowany pieczony na kanapki

4.93 (218 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszna i aromatyczna domowa wędlina. Choć równie dobrze będzie smakować na gorąco jako dodatek do obiadu.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości

    Zalewa:
    2,5 l wody
    100 g soli peklowej
    łyżeczka cukru
    po 5 ziaren jałowca, ziela angielskiego i pieprzu
    5 liści laurowych
    6 ząbków czosnku

    Marynata:
    op. przyprawy do mięsa wieprzowego
    łyżeczka papryki słodkiej
    1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
    1/4 łyżeczki pieprzu zmielonego
    1/3 szkl oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

4.93 (218 ocen)

Schab peklowany pieczony na kanapki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku zagotować wodę z przyprawami i zmiażdżonym czosnkiem, ostudzić. Mięso umyć i włożyć do zimnej zalewy. Przykryć a garnek przełożyć do lodówki na 6-7 dni. Codziennie rano i wieczorem obracać mięso. Dzień przed pieczeniem mięso wyjąć z zalewy, opłukać i natrzeć marynatą. Marynata: wszystkie składniki wymieszać.
    Mięso związać sznurkiem nadając mu ładny i zwarty kształt, zawinąć folią i wstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień włożyć do rękawa do pieczenia i piec 1,5 godziny w 180 stopniach. Ostudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marynata Mięso Schab Zalewa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować