Boczek pieczony w płatkach z czosnku

4.75 (4 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Klasyka. Pieczony boczek pachnący majerankiem i czosnkiem.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • boczek surowy ok 1500 g
    łyżka majeranku
    łyżeczka soli
    2-3 liście laurowe
    4 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4.75 (4 ocen)

Boczek pieczony w płatkach z czosnku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dwa ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. Pomieszać razem z majerankiem i solą. Mięso dokładnie umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami. Natrzeć przygotowaną mieszanką. Przykryć folią i wstawić do lodówki na całą noc.
    Boczek przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać płatkami z dwóch pozostałych ząbków czosnku. Położyć na wierzchu listki laurowe. Przykryć. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 80 min.
    Upieczone mięso można od razu pokroić i podać ciepłe. Można mięso pozostawić do całkowitego wystudzenia. Ładnie się wtedy kroi na cieńsze plasterki.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować