Schab peklowany pieczony

4.46 (145 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny domowy schabik na każdą okazję .

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki :
    schab b/k - 1,5 kg
    majeranek - 1 łyżeczka
    papryka słodka mielona - 2 łyżeczki
    Marynata :
    woda - 1,5 l
    sól - 1 łyżeczka
    jałowiec - 4 ziarenka
    cukier 1/2 łyżeczki
    sól peklowa - 60 g
    czosnek - 4 ziarenka
    liść laurowy - 2 sztuki
    ziele angielskie - 5 ziaren
Wystaw ocenę:

4.46 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab peklowany pieczony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab umyć, przełożyć do garnka.
  • 2. Marynata:
    Do garnka wlać wodę, dodać przyprawy, prócz soli peklowej, zagotować, zestawić garnek z zalewą z ognia, wsypać do zalewy sól, dokładnie wymieszać.
    Odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • 3. Zalać zalewą mięso i odstawić w chłodne miejsce na 3 dni.
    Po tym czasie wyjąć mięso osuszyć.
  • 4. Majeranek wymieszać ze słodką papryką, natrzeć dobrze schab i przełożyć schab do naczynia żaroodpornego, przykryć, odstawić na 2 godziny.
  • 5. Następnie zdjąć pokrywkę z naczynia żaroodpornego, a przykryć folią aluminiową.
    Nagrzać piekarnik do 200 stop, piec przez ok. 15 minut.
    Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stop i piec jeszcze przez ok. 55 minut.
    Ostudzony schab pokroić na plastry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.96 (206 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Schab peklowany pieczony (domowa wędlina)

5 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Gotowany, peklowany schab

To może cię zainteresować