• 1 godz. 30 min

Pyszny i aromatyczny schab, doskonale nadaje się na kanapki. Bardzo rzadko kupuję wędliny, staram się robić je sama.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1,5 kilograma schabu środkowego bez kości

    Zalewa:

    2 litry wody

    100 gram soli peklowanej

    5 liście laurowe

    5 ziaren ziela angielskiego

    5 owoców jałowca

    10 ziaren pieprzu czarnego

    4 ząbki czosnku

    Przyprawy do posypania przed pieczeniem:

    Op.przyprawy do karkówki

    słodka i ostra papryka

    2 łyżki oleju



Wystaw ocenę:

5 (168 ocen)

Zobacz również:

Schab pieczony Przystawki Kanapki

Schab pieczony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • schab 1. Wszystkie suche przyprawy przekładamy do garnka,zalewamy gorącą woda, pozostawiamy pod przykryciem do ostudzenia. Dodajemy sól, obrany i pokrojony w plastry czosnek, wkładamy mięso, wstawiamy pod przykryciem do lodówki. Mięso trzymamy przez 7 dni, codziennie obracamy na drugą stronę
  • schab 2. Mięso wyjmujemy z zalewy, osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy przyprawami i olejem, przekładamy do rękawa do pieczenia. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Pół godziny przed końcem pieczenia rękaw rozcinamy.

Porady

Mięso pieczemy w zależności od wagi, przeważnie 1 kilogram mięsa pieczemy przez godzinę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować