Schab pieczony w mleku

  • wyświetlono: 34182 |
  • dodany do książki kucharskiej: 16 |
  • polecenia: 0

Pyszne, kruche i delikatne mięso ze schabu z mlecznym sosem. Idealna propozycja dania na co dzień i od święta.

Ola1984
  • 90min

Składniki

1 kg schabu
1 litr mleka 3,2 %
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
3 duże ząbki czosnku
2 łyżki majeranku
4 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
2 łyżki oleju rzepakowego
1 mała cebula
1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
1 łyżka mąki

Sposób przygotowania przepisu:

Schab pieczony w mleku

  • 1. Schab umyć i osuszyć. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać łyżkę oleju, natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przykryć i wstawić do lodówki na noc lub przynajmniej na kilka godzin. Zamarynowany schab wyciągnąć z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Na patelni na dużym gazie podgrzać olej. Schab obsmażyć na rumiano z każdej strony, ponownie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Mleko podgrzać z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gorącym mlekiem zalać schab (powinien sięgać do 3/4 wysokości mięsa). Tak przygotowane mięso w mleku przykryć pokrywką i wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika (dolna grzałka) z termoobiegiem. Piec przez 30 minut. Po 30 minutach zdjąć pokrywkę i polać wierzch mięsa mlekiem. Piec przez kolejne 30 minut. Mięso wyciągnąć z mleka, zawinąć w folię i ponownie wstawić do wyłączonego, ciepłego piekarnika. Na patelni na której obsmażało się mięso, na łyżce oleju zeszklić drobno posiekaną cebulkę. Mleko przelać do rondelka i dodać do niego zeszkloną cebulę. Mleko podgrzać na mocnym gazie do lekkiego odparowania. W niewielkiej ilości wody rozmieszać mąkę. Wlać do mlecznego sosu, energicznie mieszając trzepaczką. Podgrzać do zagęszczenia się sosu. Sos doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Schab podawać z przygotowanym sosem.

Porady

Do marynowania schabu można użyć dowolnej, ulubionej kompozycji ziół.
Podczas pieczenia mleko będzie się lekko pienić, należy więc piec schab w naczyniu, w którym mleko sięga do mniej więcej 3/4 wysokości formy.
Jeśli w sosie mlecznym pojawią się grudki należy po przelaniu do rondelka zmiksować go do uzyskania kremowej konsystencji.
Można zrezygnować z zagęszczania sosu mąką, należy jednak odparować go do odpowiedniej gęstości.
Tak przygotowany schab można podawać także na zimno np. do kanapek.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsotania_kuchniamoj_niedzielny_obiadcebulaDrugie danieschabwieprzowinaWielkanocpieczeńświętadla dzieciobiadsosmlekoboże narodzeniesosymięsaprzyjęciana kanapkiimprezyPieczysteMięsa na Wielkanoc

Komentarze

Podobne przepisy

Kurczak pieczony w mleku

Dodane przez: Di bloguje

Kurczak pieczony w mleku

Kurczak jest po prostu przepyszny,...

Schab gotowany w mleku

Dodane przez: quchniakaroli

Schab gotowany w mleku

Przepis inspirowany M, Gessler

Schab w mleku

Dodane przez: Jola1977-1977

Schab w mleku

Kruchy i delikatny schab skusi...

schab

Dodane przez: martaf

Schab pieczony w mleku z smażoną marchewką

Bardzo wykwintne danie, wymaga...

Schab w mleku

Dodane przez: Świeca Urszula

Schab w mleku

Przepis otrzymałam od kuzynki

Lekki a zarazem pyszny obiad

Dodane przez: anita555

SCHAB W MLEKU

Jest to doskonały pomysł na niedzielny...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE