To jeden z moich ulubionych deserów. Wygląda oszałamiająco, intryguje smakiem i jest zupełnie inny niż wszystko dotąd mi znane. Każdy kto raz się w nim rozsmakuje, będzie stracony na zawsze.
Dla 6 osób
Składniki:
Pianki kokosowe:
-olej do wysmarowania foremki
-6 łyżek mleka kokosowego
-3łyżki cukru
-1⁄4 łyżeczki soli
-1 1⁄2 łyżeczki żelatyny namoczonej w 1 łyżce zimnej wody
-3 białka jaja
Glazurowane truskawki:
-1⁄4 szklanki świeżo wyciskanego soku z pomarańczy
-drobno starta skórka z 1/2 cytryny
-1⁄4 szklanki cukru
-1 laska wanilii
-szczypta soli
-1⁄4 łyżeczki żelatyny namoczonej w 1 łyżce zimnej wody
-27 szt. truskawek przeciętych na pół
-liście mięty (lub melisy) do ozdoby
Glazurowane truskawki w towarzystwie kokosowych pianek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko kokosowe podgrzać z 2 łyżkami cukru i solą. Gotować 4 minuty, po czym zdjąć z ognia.
Do gorącego mleka dodać namoczoną żelatynę, wymieszać do rozpuszczenia żelatyny i odstawić do ostygnięcia.
2.Płaską, prostokątną foremkę wysmarować olejem.
Białka ubić, pod koniec ubijania dodając pozostałą 1 łyżkę cukru.
Białka wymieszać z przestudzonym mlekiem kokosowym i odstawić do lodówki na minimum 6 godzin.
3.Laskę wanilii wydrążyć i razem z wydrążonymi ziarnami włożyć do rondelka. Dodać sok pomarańczowy, cukier i sól. Podgrzewać do rozpuszczenia cukru.
Zdjąć z ognia, wyjąć laskę wanilii, dodać żelatynę i mieszać do całkowitego jej rozpuszczenia.
Chłodzić ok 1 godziny w lodówce.
Po tym czasie do soku pomarańczowego dodać skórkę z cytryny i truskawki.
4.Piankę kokosową pokroić na równej wielkości kwadraciki.
Ułożyć na talerzu truskawki w pomarańczowej glazurze, poukładać między nie kokosowe pianki i ozdobić listkami mięty.
Smacznego! :)
Komentarze