Pekinka w towarzystwie

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pochmurno, zimno i wieje, a kuchni zapachy, aż miło. Z garnka unosi się cudny zapach gotowanej kapusty pekińskiej, w towarzystwie pieczarek, marchewki , koperku i passaty pomidorowej.Taka zupa, doskonale rozgrzeje i nasyci domowników. Danie bezmięsne, jednogarnkowe i szybkie w przygotowaniu.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 spora główka kapusty pekińskiej
    1 cebula
    2 marchewki
    30 dag. małych pieczarek
    2 łyżki posiekanego koperku
    2 łyżki masła
    4 łyżki oleju
    1 szklanka passaty pomidorowej
    1 łyżka mąki pszennej
    2 listki laurowe
    5 ziaren ziela angielskiego
    1 kostka grzybowa bulionowa
    1/2 szklanka wody
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pekinka w towarzystwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Kapustę oczyszczam, kroję w kostkę. Marchewkę obieram, myję, trę na tarce o dużych oczkach. Pieczarki myję, kroję na cztery części. Cebulę obieram, kroję w pół plasterki. Na maśle podsmażam marchewkę, dodaję kapustę, wodę, listki laurowe, ziele angielskie, kostkę grzybową, sól, pieprz, duszę ok. 10 minut. Na oleju szklę cebulę, dodaję pieczarki, smażę, dodaję do kapusty, duszę do miękkości kapusty[ok. 10 minut]. Pod koniec duszenia dodaję passatę, koperek, mieszam, posypuję mąką, mieszam, doprowadzam do zagotowania.

Porady

Tak przygotowana kapusta doskonale smakuje z ziemniakami z wody lub pieczywem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta pekińska Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować