Kurczak po japońsku z cukinią i marchewką

4.98 (145 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Prosty, smaczny kurczak w delikatnym sosie i z warzywami. Wszystko podałam z makaronem ryżowym, dzięki temu danie jest lekkie i bezglutenowe. Polecam jeść pałeczkami :)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g makaronu ryżowego tagliatelle
    2 filety z kurczaka
    1 cebula
    1 marchewka
    1 cukinia
    1 szklanka bulionu drobiowego
    1 łyżeczka mąki kukurydzianej
    1/2 szklanki sosu sojowego ciemnego
    2 łyżki octu ryżowego
    1,5 cm korzenia imbiru
    2 ząbki czosnku
    świeży szczypiorek
    olej sezamowy do smażenia
Wystaw ocenę:

4.98 (145 ocen)

Kurczak po japońsku z cukinią i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Makaron 1. Makaron ugotować w wodzie wg wskazówek na opakowaniu, czyli ok po 15 minutach będzie gotowy.
  • Kurczak 2. Przed rozpoczęciem smażenia woku należy cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewkę i cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach.
    Fileta z kurczaka pokroić na małe kawałki. W woku dobrze rozgrzać olej sezamowy i wrzucić fileta z kurczaka. Podlać 1/4 szklanki sosu sojowego i krótko obsmażyć. Ściągnąć z woka.
  • Marchewka 3. Ponownie rozgrzać odrobinę oleju sezamowego, wrzucić cebulę, rozgnieciony czosnek i starty imbir. Kiedy cebula zmięknie oprószyć mąką i chwilę obsmażyć. Mieszając podlać bulionem, resztą sosu sojowego i octem ryżowym. Dołożyć marchewkę i cukinię. Smażyć aż warzywa nieco zmiękną, najlepiej żeby były jeszcze chrupiące.
  • Makaron 4. Wrzucić obsmażonego kurczaka i ugotowany makaron. Wszystko dokładnie wymieszać. Podawać posypując świeżym szczypiorkiem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować