Kurczak po japońsku

5 (1 ocen)

  • 12 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Trochę egzotyki na talerzu, czyli kurczak po japońsku. Mięso marynowane w zalewie z dodatkiem sosu sojowego i oleju sezamowego po usmażeniu jest kruche i pachnące aromatami Dalekiego Wschodu.

  • 12 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1) podwójna duża pierś z kurczaka
    2) 10 łyżek ciemnego sosu sojowego
    3) 4 łyżki sake
    4) 2 łyżki oleju sezamowego
    5) 4 łyżki cukru
    6) 2-3 ząbki czosnku
    7) 200 g pędów bambusa
    8) ok. 200g ryżu
    9) pieprz czarny świeżo mielony
    10) olej do smażenia
    11) kilka łyżek sezamu
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak po japońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotowujemy marynatę do mięsa: w misce mieszamy 10 łyżek ciemnego sosu sojowego, 4 łyżki sake, 2 łyżki oleju sezamowego, 4 łyżki cukru oraz wyciśnięty przez praskę czosnek i świeżo mielony pieprz czarny.
  • 2. Pierś z kurczaka kroimy w kawałki (ok. 2 cm), wkładamy do przygotowanej marynaty i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Po tym czasie kurczaka smażymy kilka minut na rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem. Pod koniec smażenia dodajemy pędy bambusa i mieszamy.
  • 3. W międzyczasie gotujemy ryż.
  • 4. Sezam prażymy na suchej patelni.
  • 5. Ugotowany ryż układamy na talerzu, na nim usmażonego kurczaka, a następnie posypujemy prażonym sezamem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bambus Kurczak Ryż Sezam

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować