Trochę egzotyki na talerzu, czyli kurczak po japońsku. Mięso marynowane w zalewie z dodatkiem sosu sojowego i oleju sezamowego po usmażeniu jest kruche i pachnące aromatami Dalekiego Wschodu.
12 godz.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1) podwójna duża pierś z kurczaka
2) 10 łyżek ciemnego sosu sojowego
3) 4 łyżki sake
4) 2 łyżki oleju sezamowego
5) 4 łyżki cukru
6) 2-3 ząbki czosnku
7) 200 g pędów bambusa
8) ok. 200g ryżu
9) pieprz czarny świeżo mielony
10) olej do smażenia
11) kilka łyżek sezamu
Kurczak po japońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw przygotowujemy marynatę do mięsa: w misce mieszamy 10 łyżek ciemnego sosu sojowego, 4 łyżki sake, 2 łyżki oleju sezamowego, 4 łyżki cukru oraz wyciśnięty przez praskę czosnek i świeżo mielony pieprz czarny.
2.Pierś z kurczaka kroimy w kawałki (ok. 2 cm), wkładamy do przygotowanej marynaty i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Po tym czasie kurczaka smażymy kilka minut na rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem. Pod koniec smażenia dodajemy pędy bambusa i mieszamy.
3.W międzyczasie gotujemy ryż.
4.Sezam prażymy na suchej patelni.
5.Ugotowany ryż układamy na talerzu, na nim usmażonego kurczaka, a następnie posypujemy prażonym sezamem.
Komentarze