Kurczak po azjatycku

4.49 (172 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smaczne, łatwe i szybkie do przygotowania danie rodem z kuchni azjatyckiej, dla wszystkich, którzy lubią pikantne smaki.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1) pierś kurczaka
    2) 4 łyżki sake
    3) 8 łyżek sosu sojowego
    4) łyżka mąki kukurydzianej
    5) 2 marchewki
    6) Kawałek imbiru (ok. 1,5 - 2 cm)
    7) por
    8) 2-3 ząbki czosnku
    9) 2 papryczki chili
    10) 3 łyżki oliwy chili
    11) olej do smażenia
    12) sezam
Wystaw ocenę:

4.49 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak po azjatycku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy marynatę: w miseczce mieszamy sake i sos sojowy z łyżką mąki kukurydzianej.
  • 2. Sezam prażymy na suchej patelni.
  • 3. Pierś kurczaka kroimy w paski, wkładamy do marynaty i odstawiamy na pół godziny.
  • 4. Marchewkę kroimy w słupki, por i papryczkę chili w plasterki. Imbir ścieramy na tarce na drobnych oczkach.
  • 5. W woku rozgrzewamy olej, przeciskamy przez praskę czosnek i dodajemy mięso wraz z marynatą. Smażymy kilka minut. Pod koniec smażenia dodajemy marchewkę, papryczkę chili, por i imbir smażymy około 3-4 minut (tak, aby marchewka była średnio twarda). Po nałożeniu na talerz każdą porcję posypujemy prażonym sezamem (dodatkowo można także natką pietruszki).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Imbir Kurczak Marchewka Por

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować