Kurczak po azjatycku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy marynatę: w miseczce mieszamy sake i sos sojowy z łyżką mąki kukurydzianej.
2.Sezam prażymy na suchej patelni.
3.Pierś kurczaka kroimy w paski, wkładamy do marynaty i odstawiamy na pół godziny.
4.Marchewkę kroimy w słupki, por i papryczkę chili w plasterki. Imbir ścieramy na tarce na drobnych oczkach.
5.W woku rozgrzewamy olej, przeciskamy przez praskę czosnek i dodajemy mięso wraz z marynatą. Smażymy kilka minut. Pod koniec smażenia dodajemy marchewkę, papryczkę chili, por i imbir smażymy około 3-4 minut (tak, aby marchewka była średnio twarda). Po nałożeniu na talerz każdą porcję posypujemy prażonym sezamem (dodatkowo można także natką pietruszki).
Komentarze