Kotleciki curry z ziemniaków i kukurydzy

4.49 (195 ocen)

Ziemniaki, kukurydza i curry to naprawdę doskonała kompozycja. Danie nie potrzebuje żadnych dodatków - samodzielnie smakuje wybornie.

Składniki:

  • Kotleciki:
    500 g ugotowanych, pogniecionych ziemniaków
    1 większa biała cebula
    1 puszka kukurydzy konserwowej (220g po osączeniu)
    1 szklanka mąki pszennej
    2 jajka
    1 - 2 łyżeczki curry
    sól do smaku
    szczypta pieprzu cayenne

    Dodatkowo:
    bułka tarta do panierowania
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.49 (195 ocen)

Kotleciki curry z ziemniaków i kukurydzy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotleciki curry z ziemniaków i kukurydzy 1. Do miski przełożyć ziemniaki, dodać posiekaną cebulę, osączoną kukurydzę, curry i pieprz cayenne. Wymieszać.
  • Kotleciki curry z ziemniaków i kukurydzy 2. Następnie wbić jajka i wsypać mąkę - zagnieść. Masę doprawić do smaku.
  • Kotleciki curry z ziemniaków i kukurydzy 3. Uformować 16 niedużych kotletów i opanierować je w bułce tartej.
  • Kotleciki curry z ziemniaków i kukurydzy 4. Na patelni rozgrzać olej.
  • Kotleciki curry z ziemniaków i kukurydzy 5. Kotlety smażyć na rumiano z obu stron.
    Podawać na ciepło lub na zimno.

Porady

Ziemniaki przeznaczone do przygotowania kotletów mogą być pozostałe z obiadu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Kukurydza Pieprz Ziemniaki Panierka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować